Na koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje se teď obracejí rodiče, kteří dětem koupili papírové měsíční jízdenky. Žáci je kvůli zavřeným školám nevyužijí.

„Kontaktovaly nás už asi tři desítky lidí s dotazem na možnost vrácení peněz za nevyužité nebo částečně nevyužité časové jízdenky IDSOK. Podle ustanovení přepravního řádu není možné za jízdné v papírové podobě vrátit peníze. Tato možnost je jen u elektronického jízdného zakoupeného na e-shopu IDSOK. Cestující by si nákupy časových jízdenek měli předem dobře rozmyslet a sledovat aktuální vývoj covidové situace,“ doporučila ředitelka KIDSOK Kateřina Suchánková.

Modernizovaná tramvaj T3 na model Vario olomouckého dopravního podniku
VIDEO: Olomouc má další modernizovanou tramvaj ze staré "té trojky"

Papírové měsíční jízdenky školákům „propadly“ už v březnu, kdy se školy také ze dne na den zavřely.

„Opakuje se totéž, co na jaře. V pondělí v deset večer vláda oznámila zavření škol a už od středy školáci měsíční jízdenky nevyužijí. Polovina zaplacené částky nám zase bez náhrady propadne. Rodiny s více dětmi kvůli tomu přijdou o několik set korun,“ pozastavil se otec žákyně prvního stupně.

Zároveň poukázal na to, že koupit prvňáčkům či druhákům elektronickou jízdenku a posílat je denně do školy s chytrým telefonem není tím nejlepším řešením.

„Mobil si zapomenou a pojedou ´načerno´, v horším případě telefon ztratí. Když už dopravce nevrací jízdné, mohl by alespoň prodloužit platnost časových jízdenek o dobu, kdy byla škola kvůli vládním nařízením zavřená. Děti ani rodiče přece nemohou za to, že se situace mění každým dnem,“ dodal muž z Olomoucka.

Andrea Škurková z KHS Olomouckého kraje
Situace je vážná, zní z hygieny. Jak teď zvládá vyčerpávající trasování?

Elektronickou jízdenku lze vrátit

Ani tato možnost se však zatím nenabízí. O prodloužení platnosti nevyužitých časových jízdenek pro školáky by podle Kateřiny Suchánkové muselo rozhodnout vedení Olomouckého kraje.

„Když byly školy uzavřené letos na jaře a zároveň byla Litovel a Uničov v karanténě, tak se platnost kuponů prodlužovala. Ale týkalo se to jen této oblasti, kde karanténu nařídili hygienici,“ vzpomněla ředitelka KIDSOK s tím, že za současné situace je nejlepším řešením koupit si elektronickou jízdenku v e-shopu.

Ti, kteří si ji už pořídili a kvůli zavřené škole nevyužijí, se mohou se žádostí o uplatnění vratky jízdného obrátit na emailovou adresu kidsok@kidsok.cz.