Projekt i zhotovitele prací už na svém červencovém zasedání schválili zastupitelé obce.

„Tento impulz vzešel ze strany rodičů i dětí. Asfaltová plocha, která byla vybudována na konci sedmdesátých let, si o opravu už říkala. Její povrch byl v dost špatném stavu, objevovaly se na něm různé nerovnosti, z čehož vyplývala i určitá rizika. Dá se tedy říct, že k projektu nás vedly i bezpečnostní důvody," řekl starosta Paršovic Lubomír Dostál.

Na tuto akci získaly Paršovice dotaci, která pokryje většinu nákladů. Celková částka se pak vyšplhá na přibližně 450 tisíc korun. Součástí zakázky je také nové dřevěné oplocení u budovy mateřské školy a položení zámecké dlažby.

Dvě etapy

„Projekt bude rozdělený na dvě etapy. První zahrnuje stavební práce, ta druhá pak výstavbu dětských prvků. Doufáme, že to splní svůj účel a že se to dětem bude líbit," řekla ředitelka školky Miluše Gadasová.

Kluci a holky z paršovické školky tak už nebudou muset přecházet dvě silnice, aby se dostali na větší hřiště za místním obchodem.

„Plocha u mateřské školy je sice celkem malá, ale v případě menšího počtu přítomných dětí nebo nejistého počasí budeme moci zůstat právě tam. V tom je asi největší výhoda. Je ale také pravda, že hřiště u školky už nevyhovovalo novým bezpečnostním požadavkům. Musím to zaklepat, ale zatím se tam naštěstí žádný úraz nestal," dodala ředitelka.

Sama prý bude usilovat o to, aby se práce na staveništi časově příliš neprotahovaly. Na malém prostoru se totiž kromě dětí často vyskytují i rodiče s kočárky, což s sebou může nést jisté komplikace. Nejen ředitelka Gadasová proto doufá, že omezení spojené s prací tak bude trvat jen nejnutnější dobu. Nové hřiště bude netrpělivě vyhlížet také dvaadvacet dětí, které do školky už poslední srpnový týden nastoupí.

Mateřská škola v Paršovicích už v poslední době procházela nejrůznějšími rekonstrukčními pracemi. Před dvěma lety mohla díky získanému dotačnímu příspěvku vyměnit veškerý vnitřní nábytek, v loňském roce se zase opravilo sociální zařízení pro děti. Po letošní renovaci venkovního hřiště a asfaltové plochy by se mělo přistoupit i na rekonstrukci fasády školky. Vše je ale závislé právě na případném přidělení dotace.