Odjezd z Hranic plánují na neděli a vzhledem k tomu, že do Konga odlétají až ve čtvrtek, stráví zbytek dnů v Praze.

Konžany jsem zastihla právě u přípravy večeře. Vařili typicky africké jídlo Fufu a Ngayngay. Mladičká Fanny, nejmladší členka skupiny, se na mě nesměle zadívala, a spolu se šestadvacetiletou Sandrou si dál prohlížela naše módní časopisy. Další dvě černošky, které se jmenují stejne a to Nicole, se staraly o přípravu večeře. Zbytek skupiny, muži Syriack, Gullian a Pitchek, se mezi sebou bavili.

S rozhovorem rádi souhlasili. Překladu pro konžany do francouzštiny se zhostila Sandra a naopak moje otázky do angličtiny překládala Sandře Iva Bonyoma Lutchimba, která spolu s Jiřinou Vlasákovou zajišťovala africkým tanečníkům pobyt v Hranicích i benefiční akce na Moravě.

ROZHOVOR

Nějak si nemohu odpustit tuto otázku, ale opravdu by mě zajímalo, jestli jste už někdy viděli sníh?

(smích) Je to opravdu poprvé, co vidíme sníh. Je to pro nás takové srandovní, prostě úplně nové. Moc se nám to líbí, ale je to strašně studené. (smích)

Máte za sebou několik vystoupení. Tančili jste v Hranicích, v Ostravě, Olomouci, Lipníku nad Bečvou a Odrách, jak vás lidé přijali?

Jsme velice rádi, že jsme tady v Česku mohli předvést naši kulturu. Moc se nám líbilo vystoupení v hranickém domově seniorů, kde nás opravdu pěkně přivítali. Ti starší lidé měli z našeho vystoupení neskrývanou radost. Také jsme vystupovali ve škole v Odrách. Zde nás přijali s velkým zájmem. Děti tam tancovaly s námi, naše vystoupení je velmi zaujalo, což nás moc potěšilo.

#nahled|https://g.denik.cz/61/92/kongo_balet_201201209_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/61/92/kongo_balet_201201209.jpg|konžská taneční skupina Balet Alinga Mansaka Etu v Hranicích#

Jak se vám líbí Hranice? Měli jste čas si ho trošku projít?

Je to pěkné město, tiché a strašně čisté. Je tady spoustu uzavřených obchůdků a supermarketů, to se nám líbí. U nás lidi prodávají na ulici, na zemi, je to takové trošku chaotické, taky je to všechno uspořádané.

Bydlíte na periferii hlavního města Konga v Kinshase. Jaký máte pocit z místního života ve srovnání s životem u vás?

Líbí se nám tady, ale je to úplně jiné než u nás. U nás je pořád teplo, lidi jsou neustále venku, v ulicích, kdežto tady jsou lidi pořád zavření. U nás pořád slyšíte nějakou hudbu, venku je stále veselo, povídáme si, zpíváme, tancujeme.

#nahled|https://g.denik.cz/61/92/kongo_balet_201201206_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/61/92/kongo_balet_201201206.jpg|Konžany jsme zastihli právě u přípravy večeře. Vařili typicky africké jídlo Fufu a Ngayngay#

Mnozí z vás jste Evropu, a vlastně i jiný světadíl, navštívili poprvé. Je tady naprosto rozdílná kuchyně, ochutnali jste u nás něco, co jste ještě nikdy nejedli?

(smích) Maso chrochro (smích) Vepřové jsme jedli opravdu poprvé. U nás jíme především maso rybí a někdy i kuřecí. Především ale hodně zeleniny.

Co děláte, když netančíte?

Nejmladší Fanny je studentkou ekonomie, jinak je mezi námi prodavačka a pokladní v marketu, elektrikář i bankéř.

Těšíte se už domů?

Určitě. Těšíme se na rodinu. Hlavně se těšíme domů do tepla. Už se potřebujeme trochu ohřát. (smích)

Je něco, co byste chtěli vzkázat lidem, kteří se přišli podívat na váš benefiční koncert?

Jsme velice rádi, že jsme mohli navštívit Evropu a že jsme mohli poznat úplně jinou kulturu. Lidé tu na nás byli příjemní a moc děkujeme za všechno, co pro nás tady udělali a jak mile nás všude přijali. A také doufáme, že i oni někdy přijedou k nám, aby viděli naše jídlo, naši kulturu, naši módu.

RECEPT

Ngayngay s Fufu

Fufu (příloha – nahrazuje brambory nebo knedlík)

Osolenou vodu přivedeme k varu. Ve studené vodě rozmícháme hrubou mouku a přidáme do vroucí vody. Směs necháme pár minut povařit. Potom postupně přisypáváme hrubou mouku a mícháme. Sundáme z plotny a celou směs několik minut neustále vařechou převalujeme dokud nevznikne hladká hmota. To poté rozdělíme na bochánky, ze kterých si každý utrhává. (pozn. redakce: jen těžko se dá napsat množství, konžané spotřebovali asi 2 kila hrubé mouky na třílitrový hrnec).

Ngayngay

Rajčata a cibuli nakrájíte na kousky a osmažíte na másle, přidáte ryby (česká varianta – sardinky v oleji). Pak přidáte špenát, nejlépe čerstvý. Dochutíte solí, česnekem, přidáte trošku vývaru a necháte povařit doměkka.

Konžané k tomu jedí nejčastěji pečené ryby, ale jak sami zjistili u nás v Česku je k tomu výborná pečená vepřová krkovička.