Po Jabkáči, Ořecháči, Trnkáči a volném tématu hodů dostalo letošní klání název Vanilkáč. Pro zařazení do soutěže bylo totiž nutno v receptu na koláč použít některou z exotickýh ingrediencí, jejichž typickým zástupcem je právě vanilka.

V dalších dvou kategoriích – salát a slivovice – byli soutěžící omezeni pouze vlastní fantazií a kuchařským umem. Na akci původně obecního rozsahu a významu, která vznikla před pěti lety pod záštitou společnosti Patriot Olšovec, bylo letos přihlášeno přes šedesát exponátů z celého Česka, ze Slovenska i z Polska.

Největší zastoupení bylo v tradiční kategorii koláč, konkrétně 26 rozmanitých lahůdek, zahanbit se ale nenechali ani výrobci salátu a slivovice s 22, respektive 18 exponáty.

Přelomový byl letošní ročník také v tom, že se jej prvně účastnili profesionálové. A to rovnou tým kuchařů z belgicko – francouzské restaurace Auberge de Provence z Tuchoměřic u Prahy.

Porota tedy rozhodně neměla jednoduchou práci. „Letošní exempláře byly vzácně vyrovnané a rovněž celková kvalita byla vyšší než vloni“, pochvaloval si jeden z porotců kategorie slivovice Václav Vomáčka.

Vyhrát však nakonec může v každé kategorii pouze jeden, a letos se radovali Jana Liptáková (Slovensko) se svými osvěžujícími kiwi řezy, Aneta Sokalska (Polsko) se salátem gyros à la Dario a Josef Urmínský (Slovensko) s meruňkovou slivovicí.

Po vyhlášení výsledků se již nedočkaví návštěvníci, kteří velice slušně zaplnili dvoranu zámku, odebrali k degustaci soutěžních pochoutek. A rychlost a důkladnost, s níž exponáty mizely ze stolů, musela být pro soutěžící i organizátory tou největší odměnou.

Příští rok se šikovné ručičky a mlsné jazýčky mohou těšit na téma Co jí rád Váš partner.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z HRANICKA

Moje HranickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika