Jde o poslední fázi pravidelné srážky, tedy každoroční údržby jezové zdrže v Hranicích. Během ní se například kontrolovalo nadjezí, čistily se jezové segmenty a klapky. Došlo také k odstranění naplavených stromů právě v oblasti nadjezí.

„Stihli jsme všechny práce podle plánu, opravili jsme to, co bylo potřeba. To, jak dlouho bude proces napouštění trvat, zatím není jisté. Kvůli současnému průtoku by mohl ale být o něco delší než obvykle. Vše závisí na srážkách," uvedla tisková mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Správce hranického jezu Jaromír Capil však už dříve oznámil, že napuštění koryta Bečvy vodou by mohlo zabrat asi tři dny.

„S touto dobou se dá přibližně počítat," potvrdila mluvčí.

Vypuštění zdrže se kvůli pravidelné údržbě provádí každý rok, a to první týden v září. Úpravy vodohospodářům většinou zaberou právě sedm dní.

V souvislosti s tímto vodním dílem v Hranicích se dlouhodobě mluví také o výstavbě třetího jezového pole. Akce, která má přispět k protipovodňové ochraně města, ale uvízla na mrtvém bodě, což potvrdila i starostka Hranic Radka Ondriášová.

„Financování akce závisí na programu, které má k dispozici ministerstvo zemědělství. Program sice vyhlášený byl, ale pouze na projektovou přípravu. Ministerstvo zatím neřeklo, jak se bude řešit realizace. Akce je tak v současnosti u ledu," konstatovala starostka.

Povodní Moravy je tak prý odsouzené k nekonečnému čekání. „V souvislosti s realizací této akce zatím visí velký otazník. Dokud nebudou podmínky pro udělení dotací známy, nemůžeme začít s realizací stavby," dodala k problematice mluvčí Tomíčková. V souvislosti s výstavbou jezového pole by se měla řešit i finanční spoluúčast města.