Hloubka propasti včetně suché části však zatím zůstává na současných 442,5 metrech. Sonda z kritického místa totiž nakonec tentokrát spuštěná nebyla.

„Ponořil jsem se do dvou set dvaceti metrů, ale sondu jsem nakonec dolů nespustil. Pro její zapojení musíme připravit vhodnější místo. Na jeden ponor máte jen jednu možnost. Zatím nevím, kdy dojde k dalšímu ponoru, je zapotřebí se domluvit s ostatními na ideálním termínu," řekl Krzysztof Starnawski brzy po svém pokusu.

Jeho ponor trval nakonec sedm hodin, do vody v Hranické propasti se ponořil krátce před osmou ranní.

„Je to minerální voda. Když v ní strávíte pár minut, není to žádný problém. Ale za sedm hodin se už po těle necítíte úplně nejlépe," dodal polský potápěč, který v říjnu 2012 sestoupal v Hranické propasti až do 225 metrů.

Vynořil se spokojený

Generálku na páteční akci absolvoval šestačtyřicetiletý potápěč ve středu.

Zjišťoval tehdy, nakolik se od posledního hloubkového ponoru změnila úzká restrikce, tedy asi nejobtížnější úsek „trati" v hloubce přesahující dvě stě metrů. Místo se totiž postupně zasypává větvemi a stromy.

„Potápěč potřebuje vědět, jestli se skrz restrikci dostane tam a zase zpátky. Ve středu si to tedy trošku oťukával," řekl člen základní speleologické organizace Hranický kras Jiří Pišl.

Průchodnost restrikce prý byla obtížná už ve středu, v pátek se ale situace ještě zhoršila.

„Krzysztof zjistil, že restrikce už je v podstatě neprůchodná.

S výstrojí, kterou má na sobě, by byl další postup hrozně nebezpečný. Uviděl ale jiný průlez, odkud by se příště sonda dala spustit. Průlez je prý ve skále a nejsou tam žádné stromy.

Voda by se tam neměla kalit. Krzysztof se z vody vynořil spokojený, pochvaloval si také viditelnost a o jeskyni dostal zase větší přehled," uvedl předseda organizace Miroslav Lukáš.

Možná nejhlubší na světě

Starnawski ve vodě nebyl sám, do propasti se ponořili i další potápěči. Jeden z nich na rekordmana čekal ve sto padesáti metrech, v padesáti metrech se s nimi spojil další člen.

Hranická propast je doposud s potvrzenými 442,5 metry druhou nejhlubší zatopenou sladkovodní jeskyní na světě.

„Věřím tomu, že Hranická propast je vůbec nejhlubší. Jen jsme se zatím nedostali až na dno. Na základě mocnosti vápencové vrstvy je geologicky změřeno, že propast může teoreticky dosahovat až hloubky osmi set metrů," podotkl Jiří Pišl.