Kromě ní se do projektu společnosti Člověk v tísni zapojilo dalších čtrnáct středních škol a gymnázií z Olomouckého kraje. Celkové výsledky studentských voleb budou známy ve středu 4. října večer.

Střední zdravotnická škola se neúčastní studentských voleb poprvé, studenti zde volili také prezidenta nebo poslance v minulých volbách. „Studenty se snažíme na volby připravit v rámci výuky humanitních předmětů. V občanské výuce jim vysvětlujeme jednak technickou stránku voleb, jak fungují a podobně, ale také se je seznamujeme s politickými stranami a jejich programy,“ říká vyučující Eva Vesecká, která na volby dohlíží.

Letos se studentských voleb zde na střední škole zúčastnilo okolo pěti set studentů, do volební místnosti chodili po třídách podle předem určeného rozpisu.

„Ráno jsme tady měli úplně plno, byly tady celé dvě třídy. Pak ale z jedné třídy přišlo jen šest lidí, protože ostatní nevěděli, koho volit. Tak nešli vůbec,“ komentuje volební účast studentka čtvrtého ročníku Kristýna Stiborová, která je členkou volební komise.

Podle předsedy volební komise, taktéž studenta čtvrtého ročníku, Jana Kobolky mnoho studentů nemá jasno, koho budou volit a rozhodují se teprve za plentou.

„Co se tady tak lidi mezi sebou baví, když čekají v řadě, tak hodně z nich volí buď piráty, nebo SPD s Tomiem Okamurou,“ dodává Kobolka.

„Já jsem volil piráty, protože se mi líbí, že jsou jiní než ty klasické politické strany,“ potvrzuje jeho slova student třetího ročníku David. Volební lístky komise začala sčítat krátce po třinácté hodině, když se zavřely dveře zkušební volební místnosti. (jon)

Přejezd na rychlíkové trati v Holické ulici v Olomouci
Konec čekaní na holickém přejezdu. Postaví tam nadjezd
Kabelky ze ZŠ Terera v Olomouci
Kabelkový veletrh: Do benefice přispěli i rodiče žáků základní školy

Kde se v Olomouckém kraji volilo? 

Olomouc:
Gymnázium Čajkovského Olomouc
Církevní gymnázium Německého řádu
Střední zdravotnický škola Emanuela Pöttinga
Střední škola stavební – HORSTAV
Střední škola obchodu, gastronomie a designu – PRAKTIK

Šternberk:
Gymnázium Šternberk

Šumperk:
Gymnázium Šumperk
Střední odborná škola Šumperk
Vyšší odborná a střední průmyslová škola
Střední škola železniční, technická a služeb

Přerov:
Gymnázium Jakuba Škody
Gymnázium Palackého a střední odborná škola živnostenská Přerov

Prostějov:
Obchodní akademie
Cyrilometodějské gymnázium v Prostějově

Zábřeh:
Gymnázium Zábřeh