Uvařené speciality se nejen konzumovaly, ale také hodnotily. Součástí bylo soutěžní klání o titul Mistra České republiky ve vaření kotlíkových gulášů.
O prvenství letos usilovalo čtyřicet týmů. „Loni se zde utkalo 18 týmů a letos jich tu soutěží 40. Máme tu tři i zástupce z Polska, dva ze Slovenska a jednoho z Maďarska,“ uvedl hlavní pořadatel Mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů Luděk Bil z Přerova, který je také místopředsedou Asociace kuchařů a cukrářů Moravy a Slezska.
Úkolem soutěžících bylo připravit nejméně 30 porcí guláše, a to z jakýchkoliv ingrediencí. Jedinou podmínkou bylo, že guláš musí uvařit na otevřeném ohni a v časovém limitu do pěti hodin.
Návštěvníci se zde mohli setkat nejen s vtipnými názvy gulášů, ale i s nápaditými kostýmy jednotlivých kuchařských týmů. Kotlíkové guláše hodnotila dvacetičlenná porota složená z odborníků v oboru gastronomie.
„Porotci neměli zrovna jednoduchý úkol. Hodnotit tolik druhů vzorků je náročné. Při hodnocení hrál roli i vzhled připravené speciality a také výzdoba polní kuchyně,“ prozradil Luděk Bil.
Nejvíce byly zastoupeny guláše připravené z hovězího a vepřového masa, ale v kotlících se vařil i srnčí, jelení, daňčí a kančí guláš.
Na své si však přišli i vegetariáni, pro které tu byl k dostání houbový guláš bez masa. „Novinkou letošního ročníku je guláš z králičího masa,“ podotkl Bil. Na odbyt však šly nejen gulášové porce, ale také pivo, které tu bylo zastoupeno pestrou škálou druhů.
„Nejvíce byl zájem o domácí Zubr. Na akci se vypilo zhruba osm tisíc půllitrů čtyř značek – Zubr, Holba, Litovel a slovenský Steiger,“ řekl Petr Hermély z pivovaru Zubr, který byl rovněž pořadatelem této akce.
U poroty nejvíce zabodoval Matějův kovářský guláš připravený týmem Hotel Zámeček, který uvařil pokrm z hovězí roštěnky a vepřových jater.
Letos se poprvé udělovala také divácká cena, kterou si vybojoval Felčarsko-kuchařský tým zastupující nemocnici v Hranicích