Gastronomickou akci ve vyhlášené restauraci Bečva připravila na neděli také Střední škola gastronomie a služeb na Šířavě. Kuchaři byli na nohou už od sobotního rána, a protože je zájem o tuto tradiční pochoutku každoročně velký, chystalo se na sto padesát porcí.

„Po zkušenostech z minulých let pečeme pouze husí stehna. Lidé je preferují, protože jsou šťavnatá – málokdo už dnes chce křídlo s prsem," vysvětlil šéfkuchař Tomáš Brada.Svatomartinskou husu mohli ochutnat lidé, kteří přišli v neděli na gastronomickou akci do přerovské restaurace Bečva.

Základem kulinářského úspěchu je podle něj kvalitní produkt. „Objednáváme husy z maďarského chovu, které jsou vyhlášené svou kvalitou. Ideální hmotnost je kolem čtyř kilogramů," upřesnil.

A kolik času zabere příprava slavnostního menu? Nejlepší je postup rozložit do dvou dní – kromě samotného pečení husy totiž musejí kuchaři připravit také dva druhy knedlíků a zelí.

„Husu nejprve nasolíme a nakmínujeme. Můžeme ji buď péct jen tak, nebo dáme dovnitř kvůli lepší chuti jablíčka, nakrájená na kostky, s cibulí a majoránkou. Husa tak získá lepší chuť," řekl.

Maso by se mělo dusit hodinu a půl až dvě, a teprve poté, co změkne, se dopeče.

„Při dopékání se může každých deset minut přelévat, aby byla husa hezky dozlatova vypečená, případně otáčet," dodal.

Někdo má rád také svatomartinskou husu se žemlovou nádivkou.

„Ta se připravuje klasickým způsobem – rohlíky se nakrájejí na kostky, přidají žloutky, mléko, orestovaná husí játra a bylinky – například listová petržel. Z bílků se ušlehá sníh a celé se to spojí. Tato tradiční nádivka se plní do břišní dutiny husy. Dutinu je ale lepší zašít, nebo spojit jehlou," podotkl. Způsob pečení masa je ale stejný.

Ke správné svatomartinské huse nesmí chybět ani knedlík a zelí.

„My už ji několik let tradičně podáváme s hlávkovým bílým a červeným zelím. Děláme také dva druhy knedlíků – kynuté s houskou a bramborové," zmínil. Na gastronomické akci takového rozsahu pomáhají také studenti školy. „Je to akce minimálně pro čtyři kuchaře," uzavřel.