Osmičlenná odborná komise, v níž zasedali zástupci ministerstva zemědělství nebo ze státní zemědělské a potravinářské inspekce, nakonec rozhodla o taktéž osmi oceněných potravinářských produktech z Olomouckého kra­je.

Zdeňka Horníková z Poruby u Hustopeč nad Bečvou získala prestižní ocenění už podruhé v řadě, zatímco družstvo z Partutovic se letos do soutěže zapojilo vůbec poprvé.

„To ocenění určitě bereme prestižně, je to pro nás pozitivní i z hlediska propagace našich výrobků. Tu bábovku děláme z brambor, za které jsme už získali ocenění značky Moravská brána, regionální produkt. Do soutěže jsme šli se dvěma výrobky, vedle bramborové bábovky jsme zapojili i domácí cukroví. Oba produkty mají stejný princip – jsou vyrobeny bez umělých ochucovadel, která jsou dnes u potravin bohužel častým jevem," řekl Přerovskému a hranickému deníku předseda Zemědělského družstva Partutovice František Maršálek.

O značku Regionální potravina 2013 se letos ucházelo celkem 85 produktů, které pocházejí od 33 výrobců. Vítězi mohou značku Regionální potravina používat na obalu výrobku čtyři roky. Značka má zaručovat vysokou kvalitu produktu a jeho regionální původ.