O zpěv mezi dětmi i mladými lidmi je stále větší zájem, svědčí o tom i fakt, že sbory, které Markéta Lásková vede, jsou už tři. Dětský pěvecký sbor Cantabile s nejmenší Cantabilkou působí při hranické Základní umělecké škole a členy Komorního sboru Cantabile pak tvoří zejména studenti středních a vysokých škol, kteří vzešli z dětského sboru.

Za sebou má skvělá parta několik výrazných úspěchů. Významného výsledku dosáhli vloni členové Komorního sboru Cantabile. Z mezinárodní soutěže pětidenního festivalu v Ohridu v Makedonii si dovezli kov nejcennější, a to zlato. Letos v dubnu pěvecký sbor Cantabile získal Cenu veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury.

„Byl to náš letošní největší úspěch, moc děkujeme lidem, kteří nám dali hlas,“ vzpomněla Markéta Lásková.

Prodej vánočních hvězd
Vánoční hvězda bude opět pomáhat nemocným dětem

Od léta už pilně cvičí a připravují se nejen na vánoční koncerty, ale také na soutěže.

„S nejmenší Cantabilkou a dětským sborem Cantabile se v březnu zúčastníme soutěže pěveckých sborů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. S Komorním sborem pak na srpen plánujeme Rusko, konkrétně Petrohrad, moc doufáme, že nám to vyjde. Je to ale velmi náročné jak organizačně tak i umělecky. Jisté to ale zatím nemáme, jestli nás budou nominovat se dozvíme teprve v dubnu, ale moc bysme se tam chtěli dostat,“ prozradila sbormistryně.

Už tuto neděli vystoupí všechny tři sbory Cantabile na adventním koncertě v Malhoticích. Hraničtí posluchači pak mohou zavítat na jejich tradiční Adventní koncert. Ten se letos neuskuteční v kostele na náměstí, ale nově v kapli svaté Barbory v hranických kasárnách v neděli 16. prosince v 16 hodin.

„Těšíme se úplně na všechny koncerty, ale asi nejvíce na ten vánoční. Bude v kapli svaté Barbory, kde je skvělá akustika,“ doplnila sbormistryně Cantabile Markéta Lásková. 

Dětský vánoční jarmark ve dvoraně hranického zámku
Dětský vánoční jarmark zaplní zámeckou dvoranu

Česko zpívá koledy na Pelhřimovsku.Zdroj: Deník / Redakce