„Na tomto místě stál před dvaceti lety Jan Bajza a zahajoval první národní včelařskou pouť. Otec arcibiskup Jan Graubner tehdy projevil přání, aby se tato pouť stala krásnou tradicí. Jeho slova se naplnila. Bez mnoha dalších včelařů zakladatelů z Bystřice pod Hostýnem, Valašského Meziříčí nebo Lidečka, by to ale nebylo možné,“ řekl Milan Motyka z Jasenné.

Jeho slova doplnil včelař a jeden ze zakladatelů včelařské pouti Josef Košárek z Hrobic, když poukázal na výrazný organizátorský přínos Jarmily a Karla Gomolových z Bystřice pod Hostýnem.

Svatba jako na zámku v ZOO Lešná ve Zlíně.
VIDEO: Zámek Lešná ve zlínské zoo v obležení krásných nevěst v bělostných šatech

„Vaše práce je důležitá, všichni víme proč, a proto Zlínský kraj vytváří programy, aby vám pomáhaly, a aby byly včelky zdravé a prosperovaly, protože pokud budou prosperovat včelky, budeme prosperovat všichni,“ řekl na pouti Radim Holiš.

Josef Nuzík se ve své promluvě pozastavil nad tím, že bychom u včel měli obdivovat starost o společné dobro i dokonalou orientační schopnost.

„To je to, co bychom se od včel mohli učit. Žijeme totiž v době, kdy kvete individualismus a kdy ztrácíme orientaci mezi informacemi v médiích i na sociálních sítích,“ upozornil olomoucký biskup.

Dva a půl metrovou obří vyzu velkou přivezli do Biocentra Živá voda v Modré; pátek 19. května 2023
VIDEO: Živá voda v Modré má novou obyvatelku, dva a půl metrovou vyzu velkou

Svatý Hostýn, je kopec v Hostýnských vrších, na kterém se nachází významné mariánské poutní místo, které bylo v roce 2018 prohlášeno národní kulturní památkou České republiky.

Komplex zahrnuje baziliku Nanebevzetí Panny Marie, ubytovny pro poutníky, křížovou cestu Dušana Jurkoviče s mozaikami Jano Köhlera, větrnou elektrárnu a vyhlídkovou věž.

Podle archeologických nálezů se tam nacházelo rozlehlé pravěké hradiště. V průběhu roku se tam konají desítky oblastních i národních poutí.