Komise letos vybírala z rekordních 133 výrobků od 48 místních výrobců. Z devíti oceněných produktů získali čtyři výrobci cenu úplně poprvé. Převzali ji před měsícem na olomoucké Floře.

„Tohoto úspěchu si velmi vážím. Je to příjemné povzbuzení do další práce,“ řekl Jakub Trčka z Hranic, majitel firmy Nikoleta Maria, která se zabývá výrobou domácích marmelád a omáček. „Největším benefitem našich produktů je, že jsou vyráběny z kvalitních surovin, je v nich minimum cukru a nejsou chemicky konzervované,“ vysvětlil rodák z Hranic, který s podnikáním začal v roce 2017.

Myšlenka vyrábět vlastní marmelády ho napadla po narození dcery, které chtěl podávat zdravé potraviny. „Myslím si, že jsem vůbec poprvé zkusil vyrobit marmeládu z brusinek. Od té doby se však sortiment našich výrobků značně rozšířil o různé omáčky a pasty s příměsí chilli, čokolády, vanilky i prosecca. V žádném případě však nesmí ochucovadla zastínit chuť hlavní potraviny a kvantita nesmí být na úkor kvality,“ vysvětlil hranický podnikatel.

Výlov Choryňského velkého rybníka, 30.10. 2022
Výlov Choryně vydal tuny kaprů a přilákal davy lidí

Podle jeho slov je podnikání v tomto oboru poměrně náročné. Složité je najít jak zaměstnance, tak sehnat suroviny, ale hlavně výrobky dostat do povědomí zákazníků.

„Hodně nám situaci zkomplikoval covid, a teď zase válka. Zhruba před rokem jsme se ocitli před bankrotem, ale naštěstí jsme to ustáli, za což jsem strašně vděčný. Jde nám totiž i o to, aby český zákazník našel mezi spousty zahraničními produkty výrobek zhotovený v České republice,“ doplnil Jakub Trčka.

Dalším oceněným výrobkem z Přerovska jsou kozí koule pocházející z farmy Čech v Pavlovicích u Přerova.

„Je to pro nás známka toho, že to, co děláme, děláme správně. My se snažíme dělat skutečně kvalitní a čerstvé věci. Nepřidáváme žádné konzervanty, a proto jsou také naše výrobky určeny k okamžité spotřebě,“ řekl majitel kozí farmy Petr Čech, který vlastnoručně vyrábí pro zákazníky tvarohy, jogurty, žervé, sýry ochucené i přírodní z kravského i kozího mléka. Farma nedodává výrobky do žádných kamenných obchodů. Mléčné produkty jsou k mání takzvaně ze dvora nebo na farmářských trzích.

„Na farmě chystáme v současné době novinku. Půjde o samoobslužnou lednici, z níž si zákazníci budou moci sami vybrat zboží. Lednice bude umístěna přímo na farmě, hned vedle koz, takže doufáme, že to pro zákazníky bude i nevšední zážitek,“ řekl Petr Čech.

Třetím oceněným z Přerovska v soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje byl Agrochov Jezernice. Ten získal cenu za mošt lisovaný z jablek a červené řepy.

„Tento mošt vyrábíme z jablek pěstovaných v sadě v Podhoří. K výrobě moštu se používá pouze čerstvé ovoce a žádné koncentráty. Kromě moštu z jablek a řepy vyrábíme i mošty z červeného rybízu, višní, jahod a oblíbený je i vánoční mošt. Kromě toho se zabýváme výrobou povidel a sušených jablek,“ upřesnila místopředsedkyně Agrochovu Jezernice Martina Kotíková.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Projekt má podpořit výrobce i region původu. Pro spotřebitele by měla být značka zárukou, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin.