„Je pro nás opravdovým potěšením, že vám dnes můžeme představit náš film. Přece jen je v podstatě amatérský, ale i tak věříme, že se bude líbit, protože jsme do něj vložili obrovské množství času a úsilí,“ uvedl Tomáš Vejmola svůj první cestopisný film na slavnostní premiéře v Divadle Stará střelnice.

A zhruba o hodinu později už měl hranický cestovatel jistotu, že Z Hranic okolo hranic se skutečně líbilo. Vyprodaný sál ocenil snímek potleskem ve stoje.

Zdroj: Youtube

Vedle Tomáše Vejmoly a jeho tuktuku si ovace nadšených diváků užili také další hrdinové a tvůrci dokumentu. Ať už šlo o Jiřího Horáka a Barboru Dvořáčkovou, kteří vyrazili na cestu ve svém Maluchu, kameramana Davida Žváčka nebo střihače Michala Prskavce.

Tomáš Vejmola allias Tomík na cestách.
Tomík na cestách představí svůj film na Staré střelnici

Spokojenost na všech stranách

„Nečekal jsem, že film bude až tak vydařený. Je to parádně sestříhané a pěkně to celé drží pohromadě.“ glosoval film jeden z diváků David Žák.

„Bylo to moc pěkné, na konci jsem byla dojatá,“ prohodila spokojená divačka.

„Naprosto úžasný a dobře udělaný. Taková vtipná roadmovie, která ukazuje, že vše jde, když se chce. A když má člověk vedle sebe ty správné lidí, všechno pak jde samo,“ okomentoval film na sociálních sítích další návštěvník premiéry Ráďa Janásek.

Tomáš Vejmola allias Tomík na cestách.
Tomík opět vyráží na cesty, s tuktukem z Hranic okolo hranic

Teď do Afriky

Spokojení diváci se tak už pomalu mohou začít těšit na další Tomíkův film. Po tuzemském dobrodružství je ale opět čas na dobrodružství odpovídající světovému měřítku. Tomík tentokrát hodlá nafilmovat svou cestu Afrikou.

Jeho odvážnou pouť mezi lvy a žirafy lze finančně podpořit na donio.cz, kde si mohou přispěvatelé vybrat z mnoha nabízených odměn jako je jméno na tuktuku či pohled z cesty. Na cestu po africkém kontinentu by měl Tomík i s kameramanem Davidem Žváčkem vyrazit už 1. dubna.

Cestopisný dokument Z Hranic okolo hranic pojednává o 2000 km dlouhé cestě Tomáše Vejmoly a jeho přátel po České republice. Hrdinové filmu se podél českých hranic prohání ve dvou, na poměry tuzemských silnic, značně nestandardních vozidlech; thajském tuktuku a polském Maluchu. Vzhledem ke špatnému technickému stavu tuktuku řeší cestovatelé svérázným způsobem řadu větších i menších závad, potkávají spoustu zajímavých a ochotných lidí a obdivují krásy naší rodné hroudy. Ve filmu se objeví také nejslavnější řidič trabantu Dan Přibáň nebo zpěvák kapely Wohnout Matěj Homola, který k dokumentu dokonce složil titulní píseň. Svým hlasem pak snímkem provází herec Petr Čtvrtníček.