Stav točny u Sigmy na konci silnice chtěla hranická radnice řešit už vloni, akce se však nestihla. Dohnat manko z minulého roku se tedy město pokusí letos.

„Je to hrozné. Do práce jezdím autem, a i když se s ním zatím nic vážnějšího nestalo, tak mi samozřejmě vadí, že se s tou cestou pořád nic neděje. Když zaprší, tvoří se tady velké kaluže a pěkně to nevypadá ani po vizuální stránce. V takovém zanedbaném stavu je cesta už hodně dlouho," řekl například řidič Michal Horák.

Podobného názoru byli všichni dotázaní lidé.

„Bylo by načase to spravit. To vidí každý. Ale je otázka, komu tady ty pozemky vůbec patří. Město tu provozuje MHD, takže by do toho peníze dát mělo," podotkla další z respondentů.

Město ujišťuje, že opravu točny chystá, ovšem samotné realizaci bude předcházet hned několik přípravných kroků. Mezi nimi i nezbytné výběrové řízení, které ovšem v případě tak velkého projektu může trvat i několik měsíců.

„V současné době je vše ve fázi příprav. V této souvislosti byla tento týden jmenována hodnotící komise, a chystá se také veřejná soutěž. Chceme znát přesnou částku, za kterou by se projekt mohl realizovat," řekl tiskový mluvčí Městského úřadu Hranice Petr Bakovský.

Peníze města i firem

Údaje o tom, kdy a jakým způsobem k samotné opravě točny dojde, prozatím jasné nejsou.

Dlouhodobě se ale skloňuje možné spolufinancovaní města a tamních firem na konci Tovární ulice, do jejichž areálů často i nákladní auta míří. Případný finanční podíl se ale bude řešit až později.

Nyní by jmenovaná hodnotící komise měla doplnit zadávací dokumentaci, kterou už oddělení investic připravilo.

„V rámci této zakázky uvažujeme o opravě samotné točny, ale do únorového jednání o první změně rozpočtu jsou navržené i další opravy na celé ulici Tovární," poznamenala hranická starostka Radka Ondriášová.

Právě celá vytížená ulice Tovární vyvolává obavy řidičů o tlumiče svých automobilů. Přestože po loňské zimě se přistoupilo k zalátování alespoň těch nejhlubších výmolů, o komfortní jízdě na této silnici cestující rozhodně mluvit nemohou.