„Lidi se můžou těšit na velké pódium, velkou aparaturu, velká světla. Myslím, že taková akce se v Hranicích jen tak opakovat nebude," lákal před pár týdny na Traktor open air lídr kapely Martin Kapek. A nelhal. Skutečně se jednalo o dotaženou show. Velkoplošná obrazovka, ohňové efekty, nadšení fanoušci. Vlajky kapely tyčící se z kotle pod pódiem evokovaly britské festivaly Glastoneburry či T in the Park, samozřejmě s nadhledem.

Jednotlivé skladby prokládal Martin Kapek krátkými průpovídkami. Píseň Romeo a Julie tak například věnoval německé kancléřce Angele Merkelové, v narážce na současnou migrační krizi. Svému synovi adresoval pro změnu baladu Atomové srdce otce.

„Každý, kdo má děti, se mnou bude určitě souhlasit, že děti jsou jediným opravdovým smyslem života," řekl mimo jiné lídr hranické pětice.

Traktor si připravil obsáhlý setlist, sestavený podle svých slov z toho nejlepšího, co doposud vytvořili. Největší potlesk sklidily skladby z patrně průlomové desky Tmel z roku 2011.

Organizátoři si rozhodně nemohli stěžovat na nezájem návštěvníků.

„No přesné číslo vám teď neřeknu, ale určitě je tady víc než tisíc lidí, a to výrazně," řekla jedna z pořadatelek u vstupu. Na speciální událost se sjeli věrní fanoušci z celé republiky. „Já pořádám festivaly na Plzeňsku, takže se s klukama znám. Jsem rád, že jsem přijel, je to parádní akce," uvedl jeden z dalekých návštěvníků.

„Super koncert. Přišla jsem dnes vyloženě na Traktor. Nové album jsem už poslouchala a je výborné," řekla Eva Jedličková z Hranic.

V průběhu sobotního „traktořího" odpoledne a večera vystoupily u letního kina také kapely Sarkonia, Menhir, Liveevil, Komunál a Alkehol.

Autor: David Král