Marie Vávrová z Gymnázia Hranice, Hana Nováková ze Střední lesnické školy a také Radovan Langer, ředitel místního gymnázia. Tak zní jména našich vyznamenaných.

Cenu náměstka hejtmana za celoživotní přínos v oblasti vzdělávání si odnesl Radovan Langer, který stojí v čele hranického gymnázia od roku 1993.

Za svou kariéru odchoval spoustu studentů, kteří se nyní věnují především výtvarnému umění.

„Potěšilo mě to, ale není to jen má zásluha, ale hlavně ostatních. Nefunguji ve škole sám, těžko bych mohl být ředitel prázdné budovy," zavtipkoval Radovan Langer, jehož nominovala jedna ze členek Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Olomouckého kraje Lenka Kopřivová.

„Velice si cením práce Radovana Langera. Jeho práce jen nad rámec školy, města i republiky. Svou práci dělá jako samozřejmost a nečeká žádné odměny a ocenění. Proto se domnívám, že si titul kantor roku zaslouží. Je to skromný a příjemný člověk," uvedla Lenka Kopřivová.

Nejvíc potěšil potlesk studentů

Další oceněnou byla Hana Nováková, která vykonává práci učitelky už jednatřicet let. „Domnívám se, že mne nominovalo vedení školy, přispěly k tomu možná i názory žáků, návrhy pak schvaluje příslušná komise" uvedla.

„Samozřejmě jsem byla příjemně překvapená. Je to konkrétní forma ocenění mé práce. Těší mě to a mám z toho radost, ale svým způsobem je to i zavazující," pokračovala dále učitelka Střední lesnické školy.

„Přiznám se, že nejvíc mě druhý den potěšil potlesk studentů ve třídě, to je pro kantora asi ta největší odměna a ne vždy se to daří. Ke kantorské práci je třeba přistupovat s velkou dávkou kreativity a schopnosti reagovat na neustálé změny, a také s humorem, ten asi ve školách trošku chybí," dodala Hana Nováková.

"Vyhořím až v důchodu"

Poslední oceněná Marie Vávrová si titulu Pedagog Olomouckého kraje opravdu užívá.

„Beru to především jako ocenění pro učitele jazyků. Jsem češtinářka a ruštinářka. Ale zároveň je to i ocenění pro školu samotnou," usmívala se Marie Vávrová, která zprvu učila na Středním odborném učilišti Sigma Hranice a roku 1991 nastoupila na Gymnázium Hranice.

Své povolání bere jako poslání, proto učí již 36 let.

„Abych nevyhořela, jsem neustále aktivní. Pořádala jsem literární posezení, teď se věnuji ruštinářům, se kterými se sejdeme u samovaru na Vánoce či Velikonoce. Chodím do sborového zpěvu. Také mě naplňují a ovlivňují studenti, které beru jako rovnocenné partnery," pokračuje žena, která svou práci dělá ráda a naplňuje ji.

„Nemám potřebu se nad svými studenty povyšovat, klidně se zeptám, když nevím některé technické záležitosti. Mám své studenty ráda. Až odejdu do důchodu, teprve potom vyhořím," rozesmála se gymnaziální učitelka Marie Vávrová.