Trojčata, která se narodila 22. září 2016, jsou pro rodiče Barboru a Jakuba Silné velkou radostí, ale také jim dávají pořádně zabrat.

Bez dohledu nemohou zůstat ani chvilinku, a zatímco Kubík sice ještě nechodí, Adam s Filipem jsou už k nezastavení.
A jak vypadá běžný den maminky na trojnásobné rodičovské dovolené? Kluci vstávají kolem sedmé hodiny ráno.

„Než se oblečeme a nachystáme, tak je skoro osm hodin a kluci snídají,“ začíná vyprávění Barbora Silná, které s péčí o tři kluky denně pomáhá její maminka jako pečovatelka, na kterou mají ze zákona nárok, a bez níž by každodenní koloběh jen těžko zvládala.

Jak stráví dopoledne, pak závisí na počasí.

„S Kubíkem cvičíme každý den Vojtovu metodu. Záleží také na tom, jestli máme hotový oběd. Většinou vaříme na dva a někdy i tři dny dopředu, a když je pěkně a není zrovna vařící den, jdeme ven,“ pokračuje maminka.

V jídle naštěstí vybíraví nejsou, jako správní chlapi si rádi pochutnají na něčem sladkém, jako například buchtě či koláči, v jejich jídelníčku ale nechybí ani ovoce a ze zeleniny vedou rajčátka.

Zatímco po obědě kluky čeká odpočinek, pro maminku trojčat je čas na úklid, každodenní praní, věšení nebo žehlení prádla, a příprav na odpolední program.

„Odpoledne trávíme venku, někdy chodíme k babičce na zahradu, nebo jezdíme na cvičení,“ doplnila Barbora Silná.

Práce na Tovačovského ulici by měly trvat do konce května.
Rekonstrukce Teplické ulice je u konce. Začala oprava Tovačovského

Tatínek pomáhá "po chlapsku"

Velkou oporou s náročnou péčí je po návratu z práce také tatínek.

„Pomáhá nám, tak ‘po chlapsku‘,“ říká s úsměvem Barbora. Den utekl jako voda, kluky čeká večeře, koupání, a pak tři postýlky. „Spát chodí kolem půl sedmé večer, uložíme je, řekneme jim dobrou noc a oni usnou v pokoji už sami,“ pochvaluje si maminka.

I když se jejich horoskop pojí s jedním datem narození, jsou každý jiný. Adam je zvídavý, dobře a rychle se učí nové věci a je také velmi starostlivý.

„Pečuje hlavně o svého brášku Kubíčka, když pláče, tak ho přijde pohladit, přesně ví, které jsou jeho hračky, tak mu je vždy podává, aby ho rozveselil,“ popisuje maminka.

Filip je podle slov Barbory Silné trošku paličatý, a i když se mu někdy nechce poslouchat, hodný je.

„Má velmi rád obrázky - obličeje, vydrží si dlouho prohlížet knížky. Je také hodně lítostivý, když někdo z nich neposlechne a dostane nadané, tak mu je to vždycky líto,“ pokračuje.

Jakub je podle tatínka trochu bručoun, ale jinak pohodář.

„Kubík, je trošku jiný, tím, že skoro nevidí a zatím nechodí, má svoje specifické požadavky, které vyžaduje,“ vysvětluje s pochopením Barbora Silná.

Pohled z radniční věže v Hranicích
Věž Staré radnice v Hranicích bude po většinu turistické sezony uzavřena

Kluci jsou velmi společenští

Odmalička vyrůstají stále spolu a mezi milující rodinou, a tak není divu, že jsou kluci velmi společenští.

„Tím, že nás tady všichni znají, jsou kluci zvyklí na lidi, vlastně na všechny věkové kategorie. Ven nás jde pět a najednou nás je patnáct,“ směje se maminka.

Barbora i Jakub Silní si nesmírně váží každé pomoci, a to nejen od příbuzných.

„Vedle maminky, která mi s kluky a s celým chodem domácnosti pomáhá denně, nám vypomáhá celá naše rodina, také sousedé a přátelé, všem za to moc děkujeme,“ říkají shodně manželé.

S tím, že při trojnásobné starosti o děti už na koníčky, koncert, divadlo, kino nebo setkání s kamarády, už tolik času nebude, se Barbora i Jakub Silní smířili v době, kdy věděli, že se jim trojčata narodí. Jak a kdy odpočívá maminka trojčat?

„Ani nevím. Manžel občas pohlídá, tak si někdy zajdu s kamarádkou do místní hospůdky. Ráda jsem četla, mám ráda kulturu a hudbu, na záliby teď prostor není, ale s tím jsem počítala, kluci jsou nyní na prvním místě,“ uzavírá šťastná maminka Adama, Filipa a Jakuba.

U zahrádek již nebudou trvale umístěny kontejnery, nově se bude bioodpad svážet zastávkovým způsobem každých čtrnáct dní. Svoz komunálního odpadu ze zahrádek pak nebude zajišťován vůbec.
Mění se způsob svozu odpadu ze zahrádek