„Kropení silnic si město vyžaduje vždy, když se teplota dostává do tropických hodnot, tedy když se pohybuje kolem třiceti stupňů. Zavlažování silnic probíhá od června a má skončit v polovině září. S městem jsme domluveni na pravidelných kontrolách," konstatoval Milan Vinkler, ředitel společnosti Ekoltes, jejíž pracovníci zvýšenou očistu ve městě i místních částech provádějí.

Důvodem této činnosti je snížení sekundární prašnosti, která se šíří právě vlivem husté dopravy či zvýšeným množstvím stavebních prací. Uplynulou neděli, pondělí a úterý vyjely kropící vozy do hranických ulic hned dvakrát.

„Snažíme se takto bojovat proti polétavému prachu a zvlhčujeme tím vzduch. Ale kvůli současným tropickým teplotám k tomuto opatření častěji nepřistupujeme. Zavlažování komunikací probíhá průběžně," doplnil Milan Vinkler.

V podzimních měsících město zveřejňuje i výsledky provedeného opatření. Například v roce 2011 bylo od června do září smeteno 127,7 tun prachu, který kola automobilů neustále vířila.

Saharský vzduch ale na Hranicku ovlivnil i výjezdy hasičů. Ti museli v posledních dnech řešit hned několik požárů. Už v pátek jednotky z Opatovic, Hranic a Rouského zpacifikovali požár slámy v Rouském a kvůli problému s pálením zasahovali také v neděli v Hranicích za Tovární ulicí. Tam se ohniště vymklo kontrole skupince bezdomovců. (pm)