Krajská hygienická stanice (KHS) Olomouckého kraje eviduje za loňský rok, kdy do regionu přicházely tisíce uprchlíků z napadené Ukrajiny, dvě desítky případů TBC. Je to podobné číslo jako v "předcovidových" letech. 

„Ve svém správním území evidujeme 22 případů tuberkulózy (TBC) za rok 2022, přičemž je potřeba upozornit, že uzávěrka roku 2022 je datována k poslednímu dubnu 2023, a proto toto číslo nemusí být konečné,“ sdělila Olomouckému deníku mluvčí KHS Markéta Koutná. Největší výskyt byl vloni v Praze - zatím 90 případů.

Krajská hygienická stanice v Olomouci dementovala falešné zprávy, vyzývající k vyšetření na tuberkulózu
Lež o šíření tuberkulózy v kraji: výzvy jsou podvod, hygiena je dementuje

Případy TBC šetří primárně depistážní sestry v rámci plicních ambulancí, které na KHS následně zasílají hlášení.

„KHS se případy zabývá pouze v rámci vyžádané součinnosti, například když se nakažená osoba odmítá podrobit léčbě, hospitalizaci, kdy je potřebné zjistit kontakty eventuálně dohledat za pomocí Policie České republiky,“ upřesnila mluvčí.

Podobně jako roky před covidem

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo v Olomouckém kraji podobně jako vloni, tedy kolem dvou desítek případů, evidováno i v letech 2015 (25), 2016 (24), 2017 (21) a v roce 2018 (17).

O rok později má ÚZIS hlášeno z olomouckého regionu 11 případů TBC.

V letech pandemie covidu má podchyceno 13 případů v roce 2020 a 9 v roce 2021, což může souviset s opatřeními proti šíření covidu, protože nákaza se také přenáší vzduchem, kapénkami.

Sedmapadesátiletá žena, kterou recidivista 20. května 2022 postřelil v herně na Masarykově třídě v Olomouci
Střelba v herně: žena bez naděje na zlepšení, rodina žádá nejpřísnější trest

Nákazy u Ukrajinců v rámci ČR

V rámci celé republiky bylo za loňský rok zatím zaznamenáno 362 případů, toho u osob narozených v Česku 206, mimo ČR 156 a z toho 87 na Ukrajině.

V roce 2021 byl celkový záchyt 363, z toho Ukrajina 26 a v roce 2020 pak 353 – 35 Ukrajinců.

Žádný důvod k panice

Odborníci i přes meziroční nárůst TBC hodnotí situaci jako příznivou a zdůraznili, že v České republice existuje účinný systém dohledu nad tuberkulózou, několikastupňový systém hlášení a konfirmace, který zajišťuje rychlou a efektivní reakci na záchyt, a to nejen u ukrajinských pacientů.

„Není tedy důvod pro šíření jakékoli paniky, situace v ČR je ohledně výskytu tuberkulózy pod podrobnou kontrolou a z odborného hlediska data ukazují, že se opravdu neděje nic výjimečného. I přes příchod velkého počtu uprchlíků před válkou na Ukrajině, ale i s přihlédnutím k migrantům z jiných zemí, situaci v ČR odborníci nadále hodnotí jako příznivou,“ uvedl vedoucí Národní jednotky dohledu nad TBC Jiří Wallenfels.

Na Libavé probíhá výcvik ukrajinských vojáků.
Výcvik Ukrajinců na Libavé: v okolí klid, jen emaily o fašistech a banderovcích

Nepodléhejme manipulacím

Dezinformace typu, že uprchlíci z Ukrajiny masivně šíří v Česku tuberkulózu označili experti jako nesmysl.

„Nepodléhejme manipulacím dezinformátorů a řiďme se fakty,“ zdůraznila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Nepravdivá informace, že KHS Olomouckého kraje vyzývá k mimořádnému vyšetření a preventivní prohlídce na tuberkulózu, se šířila sociálními sítěmi a e-maily v úterý, kdy se vyplašení lidé od rána obraceli na olomoucké hygieniky. Ti falešnou zprávu okamžitě dementovali.

Vizualizace azylového domu, který má vyrůst v Kojetínské ulici v Přerově
Nový azylový dům pro bezdomovce postaví v Přerově. Takto má vypadat

Ve lživém mejlu se psalo o mimořádně nepříznivé epidemiologické situaci ohledně tuberkulózy v Olomouckém kraji, která vyžaduje preventivní prohlídku na tuberkulózu.

Dezinformátoři zmiňovali ohrožení rizikových skupin, jako jsou starší lidé se sníženou imunitou, děti do 7 let a osoby v pravidelném kontaktu s osobami z Ukrajiny, které nebyly testovány na TBC.

Případy dávali do spojitosti i s výcvikem ukrajinských vojáků na Libavé.

Lež šířila i senátorka

Oznámení šířila i senátorka a právnička Jana Zwyrtek Hamplová, která informaci, že hygienici vyzývají k mimořádným vyšetřením na TBC, dopoledne zveřejnila na svém facebookovém profilu. Dala ji do souvislosti s výcvikem vojáků z Ukrajiny ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Následně příspěvek smazala.

Odpoledne zveřejnila omluvu s vysvětlením, že zprávu dostala z důvěryhodné adresy. „Příště budu muset volat přímo hygienu – zkušenost,“ uvedla.

Pavilon B z roku 1896 známý jako Franz Josef ve FN Olomouc, 21. února 2023
Při demolici Franze Josefa objevili vzkaz budoucím generacím

Případem se zabývá policie, která již zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy, za který pachateli hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

„Policie zjišťuje autora, který lživou zprávu zveřejnil. Zatím nemáme žádnou konkrétní podezřelou osobu,“ sdělil ve čtvrtek dopoledne krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.