„Polovinu letošní návštěvnické sezony hodnotím kladně. Turisté projevují velký zájem jak o prohlídky přerovského zámku, tak o hrad Helfštýn,“ informoval ředitel Muzea Komenského v Přerově František Hýbl.

Podle jeho slov návštěvníky neodradily ani stavební práce, které na nádvoří zámku v současné době probíhají. Přerovský zámek, který je letos poprvé otevřen už od zimních měsíců, si od začátku roku prohlédlo více než devět tisíc zájemců, z nichž dvě stě třicet byla ze zahraničí.

„Jednalo se o návštěvníky z různých zemí světa. Například z Mexika, Jižní Afriky, Ameriky, Skotska, Austrálie či Belgie. Nejvíce se však u nás objevují Slováci, Němci a Rakušané,“ upřesnil ředitel Hýbl.

Pozitivně hodnotí dosavadní návštěvnickou sezonu také správci hradu Helfštýna.

„Když srovnáme loňský rok, tak letos máme zatím návštěvnost mírně nižší. Ovšem loňský rok byl mimořádně na počet turistů zdařilý, a proto v porovnání s ostatními předchozími roky, si s letošní návštěvností stojíme velmi dobře,“ zhodnotila vedoucí správy hradu Marcela Kleckerová s tím, že za prvního půl roku branami hradu prošlo téměř 40 tisíc lidí.

Hrad se těší velké pozornosti ze strany veřejnosti také v době, kdy se zde koná některá z kulturních akcí. Naposledy to byl třeba tradiční Hradní bál, který si nenechala ujít více než tisícovka hostů.

Největší návštěvnost ale správci hradu teprve očekávají, a to poslední srpnový víkend, kdy se zde koná věhlasné mezinárodní setkání uměleckých kovářů s názvem Hefaiston.

Táhnou i Zbrašovské jeskyně

Na malý zájem ze strany návštěvníků si rozhodně nemohou stěžovat ani ve Zbrašovských aragonitových jeskyních v Teplicích nad Bečvou na Hranicku. Jeskyně totiž patří k hlavním turistickým lákadlům v regionu.

„Rozjezd sezony byl trochu rozpačitý, takže nás v dubnu a v květnu navštívilo o něco méně lidí, než jsme zvyklí. Teď už je ale situace stabilně dobrá a velký zájem byl hlavně v posledních dnech, kdy se ochladilo,“ sdělila vedoucí správy Zbrašovských aragonitových jeskyní Barbora Šimečková.

Podle jejích slov projde jeskyní denně 400 až 500 návštěvníků. Letos se v prostorách jeskyně koná výstava soch a skleněných objektů s názvem Vyrobeno pod povrchem.

„Tato expozice je součástí prohlídky jeskyně a určitě je pro návštěvníky zpestřením,“ vysvětlila Šimečková.

Tovačov: zatím jen průměr

Za průměrnou označil uplynulou polovinu turistické sezony kastelán zámku v Tovačově.

„Zatím počty návštěvníků za uplynulé období nemáme přesně vyčíslené, ale mám za to, že to budou obdobná čísla jako v předchozích letech. Letos však bylo ke konci školního roku velmi málo školních výletů, což nám celkovou návštěvnost asi trochu ovlivní,“ řekl kastelán zámku Jaroslav Dostál.

Podle jeho slov zámek každoročně navštíví celkově kolem dvacet tisíc lidí. „Turisty nejvíce samozřejmě láká Spanilá věž. Výhled do širokého okolí, který nabízí, si málokdo nechá ujít,“ podotkl kastelán.

Turisty se snaží od července nalákat do místního zámku prostřednictvím prohlídek s průvodcem také městys Dřevohostice. Tamní zámek je mezi památkami v přerovském regionu poměrně nováčkem. Dlouhou dobu v něm totiž sídlil ústav sociální péče, a tak o pozornost a přízeň turistů teprve bojuje.

„Na zámek letos zavítalo zatím jen několik desítek návštěvníků, ale předpokládáme, že až se dostane více do povědomí, zájem se zvýší,“ míní tamní místostarosta Petr Dostál. Na dřevohostickém zámku si zájemci v těchto dnech mohou prohlédnout hned několik výstav.

Dagmar Rozkošná, Petra Poláková-Uvírová