Nejmladší sopky v Česku

Náročnost: Výlet je ideální pro rodiny s dětmi, které se mohou dozvědět zajímavosti o geologické minulosti regionu

Délka výletu: Celodenní výlet

Trasa: Ideálně autem. Začít Uhlířským vrchem a výpravu po vulkánech ukončit v Mezině

Jen pár kilometrů za hranicí Olomouckého kraje, v krajině Nízkého Jeseníku mezi Bruntálem a Moravským Berounem, se nacházejí vyhaslé čtvrtohorní sopky, jedny z nejmladších vulkánů na území ČR: Uhlířský vrch, Velký Roudný a Venušina sopka.

Nedaleko, mezi Norberčany a Budišovem nad Budišovkou, se vypíná Červená hora.

K sopečným vrcholům dovedou turisty naučné stezky. Nejkrásnější, s typickým kuželem, je Velký Roudný, na jehož vrcholu stojí rozhledna.

Příjemnou procházku lipovou alejí nabídne Uhlířský vrch s barokním kostelem Panny Marie Pomocné. Za návštěvu rozhodně stojí i čedičové varhany v proudu lávy Venušiny sopky. Přírodní památka leží u Meziny poblíž Slezské Harty.

Slezská Harta, listopad 2015.
Slezská Harta OBRAZEM: kolik vody je v největší přehradě v kraji?

Za Lichtenštejny i čerty k Mladečským jeskyním

Náročnost: Nenáročná procházka lesem vhodná pro rodiny s dětmi

Délka výletu: Zhruba tři hodiny

Trasa: Z parkoviště na okraji Mladče kolem jeskyní po stezce kolem Třesína zpět k parkovišti.

Zhruba čtyři kilometry západně od Litovle, v blízkosti Mladče se nachází kopec Třesín s naučnou stezkou vedoucí přes stejnojmenný krasový vrch.

Na severní straně lákají zejména lichtenštejnské romantické stavby, Čertův most a pozůstatky Rytířské síně.

Zastavení u romantického areálu Lichtenštejnů může připomínat určitou podobnost s mnohem známějším Lednicko - Valtickým areálem.

Stezka vede kolem jeskyně Podkova, která vznikla umělým spojením dvou menších jeskyní, a krasové prameny Řimické vyvěračky. Na jižním úpatí se nachází jeskyně Ve štole.

Jaterník roste v prosvětlených listnatých a smíšených lesích nebo v lískových i jiných křovinách na kamenitém a hlinitém podkladu, ve vyšších polohách se váže na vápenec. Na Olomoucku se hojně vyskytuje na Třesíně či Špraňku.
Třesín zmodral jaterníkem. Podívejte se