„Jenom za loňský rok nás navštívilo o sedm procent párů více než v roce předchozím,“ sdělila specialistka na umělé oplodnění Olga Koutná z IVF Clinic v Olomouci. „Zvýšení bohužel vidíme i ve věku, kdy k nám lidé poprvé přijdou. Kvalita vajíček ženy se po 35. roce věku snižuje, a přestože reprodukční medicína umí neuvěřitelné věci, úspěšnost s věkem klesá,“ poukázala.

Odkládání rodičovství do čím dál vyššího věku pozoruje za léta praxe i olomoucký gynekolog Petr Hrachovec, podle kterého řada párů slepě důvěřuje medicíně a neuvědomuje si, že ani ona nezmůže všechno.

Ilustrační foto
ČD ruší pendolina mezi Prahou, Olomoucí a Ostravskem

„Zažil jsem případ, kdy si žena chtěla ještě ve 40 letech vystudovat druhou vysokou školu a s dítětem počkat až poté. Další skupinou, s níž se v praxi setkávám, jsou ženy, které zatím marně hledají partnera, biologické hodiny tikají, ale dosud nenašly člověka, s nímž by mohly rodinu založit,“ zmínil některé příklady z praxe.

S komplikovanějším přístupem ke specializované péči v oblasti reprodukční medicíny se podle něj potýkají lidé ve vzdálenějších oblastech regionu, jako například na Jesenicku nebo v Rychlebských horách.

„Tady se také potkáváme s občasnou neochotou mužů situaci řešit – nechtějí zkrátka, aby někdo zpochybňoval jejich schopnost přivést partnerku do jiného stavu,“ poznamenal gynekolog Hrachovec.

Moderní technologie umožňují rodičům získat nejen 3D snímek, nýbrž i 4D záznam, tedy rozpohybované 3D snímky ukazující reálný pohyb miminka v břiše matky. Zobrazení plodu na nejmodernějších zařízeních nabízejí v Centru fetální medicíny, které je součástí
"Návštěva" v děloze: olomoucká porodnice nabízí rodičům 3D video plodu

Dvojnásobek cyklů jak před 10 lety

Podle statistik provedla centra asistované reprodukce před deseti lety 23 798 léčebných cyklů. Dnes je jejich počet téměř dvojnásobný – poslední data z roku 2017 hovoří o 42 773 cyklech ročně.

Nejčastěji jde o IVF, kdy probíhá asistované oplodnění „ve zkumavce“. Na nárůstu počtu pacientů, kteří se léčí pro neplodnost, se podepisuje nejen vyšší věk, ale také kouření, obezita a nezdravý životní styl – stejně jako v celé republice.

„Ženy plánují mateřství příliš pozdě. Odkládají jej kvůli kariéře nebo proto, že stále nenašly vhodného partnera. Jak ale stárnou, šance na přirozené otěhotnění klesá,“ vysvětluje specialistka na umělé oplodnění Koutná.

Odběrová místnost specializované spermobanky v Olomouci
V Olomouci otevřela nová spermobanka. Takto to v ní vypadá

Nejlépe je podle odborníků ženské tělo na těhotenství připraveno mezi 20. a 30. rokem. Průměrný věk, kdy ženy poprvé rodí, však rok od roku roste – na Olomoucku se přes třicítku přehoupl už před třemi lety.

Určitou pomocí by bylo podle odborníků zamrazení vajíček v mladším věku. Ženy by je pak mohly využít, až se budou na mateřství „cítit“.

V Olomouckém kraji fungují tři centra reprodukční medicíny. Jejich návštěvu by podle odborníků neměly odkládat především páry starší 35 let. Pojišťovny v současné době proplácejí čtyři cykly ženám do 39 let.