Deset let pátrali členové Klubu přátel Suchdolu nad Odrou po sovětském bitevníku IL-2, zvaném Šturmovik. Podle historických záznamů měl být 5. května 1945 sestřelen přímo nad Suchdolem německým protiletadlovým kanónem, flakem.

„Pak jsme ale natrefili na pamětníka, který tvrdil, že k sestřelu došlo nedaleko Bělotína. Pán popisoval, že střelec z letadla vyskočil a byl zajat, ale pilot že asi zemřel přímo v kabině,“ řekl Petr Bartošík z muzea městyse Suchdolu nad Odrou, který měl sobotní akci na povel.

Hodně pak přispělo ke vzácnému nálezu oznámení zemědělce, který při obdělávání pole narazil na nábojnici. „Díky němu jsme mohli místo havárie dohledat a začít kopat,“ řekl Bartošík.

Bagr se do pole mezi Bělotínem a Lučicemi zakousl v sobotu ráno. Krátce před polednem se mu k nadšení všech přítomných podařilo odkrýt kus motoru, na kterém byl ještě krásně čitelný štítek a uvnitř několik litrů oleje.

„Jedná se skutečně o ztracené letadlo s třiadvacetiletým pilotem N. J. Motorinem a sedmatřicetiletým střelcem V. A. Gukosjanem, kteří byli dodnes nezvěstní,“ potvrdil Bartošík s tím, že se v zemi našly i kousky lidských kostí.

„Jedná se o úlomek lebeční kosti a lícní kloub,“ upřesnil pracovník suchdolského muzea. V jeho letecké expozici bude vzácný nález po očištění a konzervaci vystaven pro veřejnost.

Ostatky pilota si převezme ruská ambasáda a pro náboje z palubních zbraní a rakety RS-82, které bagr odkryl také, si v sobotu přímo na pole přijel policejní pyrotechnik z Ostravy.

Letadlo, objevené u Bělotína, patřilo 224. bitevní divizi 8. letecké armády. Plnilo tam úkol podpory bojující rudé armády. Milovníci vojenské historie považují nález za velmi vzácný. Rohodně však v této lokalitě není ojedinělým.

„Účastnili jsme se také výkopu stíhačky Messerschmidt BF 109 v nedalekých Hynčicích, ale také v Polouvsí, Libhošti a dalších obcích. Všechny byly sestřeleny 17. prosince 1944 při největší letecké bitvě na území tehdejšího protektorátu,“ připomněl Bartošík.

Závěrem dodal, že v pátrání po osudech dalších sestřelených strojů a letců budou on a jeho kolegové i nadále pokračovat.