Většina měla zajištěné bydlení u příbuzných a blízkých, kteří žijí v České republice. Někteří ale neznají nikoho a neví, co dál. Potřebovali i péči psychologa.

„Babička byla na cestě dva dny. Dorazila i švagrová s dětmi. My jsme přijeli už dříve. Měli jsme velký strach o naši babičku, ale šťastně jsme se shledali. Zase je s námi, se svými vnoučaty, v bezpečí,“ líčila se slzami v očích snacha paní Valentiny. Ta pochází ze Zakarpatské Ukrajiny, ale pracovala v Kyjevě.

Zbytek své rodiny v pondělí přivezl do Olomouce syn paní Valentiny. „Bylo to hodně náročné. Cesta byla dlouhá. Teď je nejdůležitější, že jsme pohromadě. Bydlet budou u nás, v Olomouci,“ popisoval pan Jurij, který pracuje na Olomoucku.

Zhruba třicátník je ve spojení s přáteli na Ukrajině. Boje o každý kus své vlasti sleduje v podstatě nepřetržitě.

„Jsem hrdý na svůj národ. Děkujeme za to, jak Ukrajině pomáháte,“ dodal muž, který žije v Česku už několik let.

Sbírka pro Ukrajinu. Ilustrační foto
Sběrná místa pro Ukrajinu v Olomouci. Co a kam lze přinést?

Zájem o práci

Na jednom místě v budově krajského úřadu nedaleko hlavního vlakového nádraží vyřídí Ukrajinci vše potřebné od povinné registrace při vstupu do Česka po ubytování, pokud žádné nemají.

„Je na nich vidět velká únava. Smiřují se s tím, že jsou tady a zkouší se dívat do budoucnosti. Spousta z nich se ptá na práci, protože nemají peníze. Vysvětlujeme, že získají vízum strpění, se kterým mohou hned pracovat. To je pro ně velmi důležité. Zároveň vnímáme velký vděk z jejich strany za poskytnutou pomoc,“ popisovala studentka Dobroslava, která studuje ukrajinistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci a ve středisku působí jako tlumočnice.

Protestní shromáždění studentů Univerzity Palackého na nádvoří olomoucké Zbrojnice proti válce na Ukrajině a Putinově agresi, 28. 2. 2022
VIDEO: Studenti v Olomouci protestovali proti Putinově agresi na Ukrajině

Začlenit děti do škol

Do centra přicházejí v těchto hodinách především maminky s dětmi, které už mají v Česku nějaké rodiny. Převážně se jedná o uprchlíky ze západu Ukrajiny. Začínají se ale už objevovat i běženci z další částí země a východu Ukrajiny, kteří v Česku žádné kontakty nemají.

„Dnes například přijeli lidé z Charkova, kde je situace velmi vážná. Někteří Ukrajinci mají psychické problémy, nezvládají už situaci, ale i kvůli tomu tady máme psychologa, který se jich ujme,“ líčila studentka.

Ve středu dopoledne přišla do střediska maminka, která na cestě do České republiky stála v autobuse přes 30 hodin. „Mladá maminka s malými dětmi,“ popisovala tlumočnice.

Dětí se na chodbě i v místnosti, kde se úřaduje, ve středu dopoledne pohybovalo hodně. Hrály si spolu, vychutnávaly si sladkosti, které dostaly.

„Maminky se ptají na školky a školy. I v tomto směru dostanou informace. Ředitelé škol dostali instrukce, že bude potřeba děti začlenit,“ popisovala tlumočnice.

Ubytovací zařízení v Oskavě poskytne zázemí desítkám válečných uprchlíků, 27. února 2022
Tsunami solidarity na Olomoucku, takto lidé chystají ubytování pro uprchlíky

Největší nápor terpve přijde

Informační a registrační středisko (KACPU) v úterý zřídil Krajský úřad Olomouckého kraje ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje, policisty, záchranáři, pracovníky ministerstva vnitra a dalšími institucemi. Tým funguje v nepřetržitém nasazení 24/7.

„Během včerejška a dnešního dopoledne jsme odbavili už přes sto lidí. Největší nápor ale teprve přijde,“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

„Lidé přicházejí ve vlnách, celé rodiny, maminky s dětmi. Snažíme se jim co nejrychleji poskytnout veškeré služby, které tady najdou na několika stanovištích na jednom místě. Nemusejí nikam dál jezdit. Vše potřebné vyřídí tady,“ sdělila.

Tým KACPU ve středu zajišťoval už i náhradní ubytování pro uprchlíky, kteří neměli žádné zázemí v Česku.

„Už řešíme i tyto případy. Konkrétní transporty, abychom je dopravili na místa náhradního ubytování,“ doplnila mluvčí HZS.