Pro ubytování v novém zařízení existují dvě podmínky. Místnosti jsou určené pro obyvatele nad sedmdesát let nebo pro osoby se zdravotním postižením. Podle ubytovacích možností s nimi v novém bytu mohou žít i další příbuzní, na které se již tyto podmínky nevztahují.

Už v pátek, kdy si místní obyvatelé přišli nové prostory prohlédnout, si nových prostorů užívala jedna z bělotínských obyvatelek.

„Je to tady moc krásné. Bydlím tady dva dny a velice se mi to líbí. Takovou možnost ubytování můžu jedině chválit," komentovala v pátek Lýdie Křepelová, vůbec první obyvatelka nového Domova.

Asi do jednoho roku by realizovaný projekt mohl vytvořit jedno pracovní místo pro správce stávajícího i nového sociálního zařízení. Ten by tamním klientům byl k dispozici pro nutné potřeby.

„Některé ženy se zkušeností z oboru sociálních služeb se už o tuto možnost zajímaly. Taková činnost by spadala pod obec, samozřejmě by nemohla být vykonávaná zadarmo," upřesnil starosta Bělotína Eduard Kavala.

Pro místní i lidi z okolí

Domov pro seniory je určený přednostně bělotínským obyvatelům, ale i lidem z okolí.

„Pokud by ale byl zájem nízký, už jsem vyjednával například se dvěma rodinami od Lipníka nad Bečvou. Ti lidé si už prostory prošli a docela se jim to zamlouvalo. Uvidíme, jak to tedy dopadne," řekl stavbyvedoucí projektu.

To, že se v Bělotíně postavil další Domov pro seniory, prý některé obyvatele udivuje.

„Někteří lidé se mě ptají, jestli je další Domov pro seniory v Bělotíně potřebný. Já ale tvrdím, že seniorů bude přibývat, a myslím, že obec nemá být místem klidu, nýbrž místem života. Mají tady žít jak mladí, tak i starší lidé," podotkl bělotínský starosta.

S výstavbou Domova se začalo v loňském roce, včetně vedlejší budovy má být komplex hotový do června příštího roku. Stavba si i s úpravami okolí vyžádala přibližně šest milionů korun, obec na byty získala dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj ČR v hodnotě 4,8 milionů.