Motivací k obnově dřevohostických rybníků však nebyla pouze prostá potřeba vytvoření jakési relaxační zóny. V posledních letech Česko trápí sucho a toho si byli na dřevohostické radnici velmi dobře vědomi.

Připojili se tedy k celorepublikovému trendu realizace opatření na udržení vody v krajině. Revitalizace rybníků v Dřevohosticích je tedy jedním z nich. Místní obyvatelé tento počin vítají, rybníky sem historicky patří a hybnou sílu vody tu v minulosti využívaly celkem čtyři vodní mlýny.

V těsné blízkosti rybníků meandruje říčka Bystřička, nedaleko je i Debrný mlýn.

„Z Bystřičky vedl mlýnský náhon a původní rybníky sloužily jako takové odlehčovací nádrže. Mlýnský náhon vedl přes mlýny až do vodního příkopu místního zámku. Ještě v sedmdesátých, možná i osmdesátých letech byly rybníky funkční. Později se voda na hranici katastru odklonila z mlýnského náhonu zpět do Bystřičky, rybníky byly zaneseny bahnem, zarostly a zpustly,“ vysvětluje starosta Dřevohostic Petr Dostál.

Oprava zchátralé budovy v Jasínkově ulici v Přerově
Zchátralá budova v Jasínkově ulici se mění na moderní archiv

Myšlenka na obnovení rybníků vznikla před šesti sedmi lety. Tehdy se prý mluvilo o pročištění mlýnského náhonu po celé jeho délce, což mohou být asi tak dva kilometry.

„Tento projekt jsme z mnoha důvodů nemohli realizovat v jeho plném rozsahu, ale vybrali jsme si z něj revitalizaci a napájení dvou rybníků ze směru od Lipové. V roce 2017 jsme dostali stavební povolení od Magistrátu města Přerova, v září roku 2018 jsme obdrželi příslib dotace a v lednu zahájila výstavba. Za bezmála 3,5 milionu korun jsme revitalizovali dva rybníky, obnovili jejich napájení, zpevnili hráz a vybudovali mokřad. Chtěli jsem k lokalitě přistoupit citlivě, zachovali jsme většinu původních dřevin a na podzim máme v plánu výsadbu dalším 40 stromů a 40 keřů,“ doplňuje Petr Dostál.

Vznikly tu tři vodní plochy a výsledek působí velice harmonicky. Starosta obce doufá, že z oblasti bude klidová relaxační zóna, která množstvím vody prospěje nejen přírodě, ale i lidé tu budou rádi trávit svůj čas.

O revitalizaci rybníků usilovali před časem i přerovští rybáři. A i jejich dlouholeté snaze dalo vedení města zelenou.

Přerovští radní pořídili dvě samostatné projektové dokumentace, na jejichž základě by bylo možné vylepšit stav místa. „První se týkala rekonstrukce chovného rybníku a rybochovných zařízení, odbahnění vodní plochy a celkové zpřírodnění,“ upřesnil přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Druhý projekt se zabýval přívodem nových zdrojů vody. Konkrétně se jednalo o vybudování nového koryta Vinarského potoka v trase dlouhé asi čtyři sta padesát metrů, kterým by byla přiváděna voda do jednoho z rybníků.

„O revitalizaci nás požádali členové Českého rybářského svazu, ale po vybudování by toto místo mělo sloužit všem Přerovanům jako pěkná odpočinková zóna,“ doplnil náměstek primátora Michal Zácha (ODS). 

David Koller
Svatovavřinecké hody: historický průvod i David Koller