„V loňském roce jsme vykoledovali rekordních 194 tisíc korun, stále však existují místa, kam jsme nestihli radostné poselství Vánoc zanést," uvedla koordinátorka sbírky na Hranicku Radka Andrýsková. Podle ní v Hranicích chybí dobrovolníci, kteří by se sbírky účastnili.

„Hledáme jak děti, které budou vystupovat v rolích králů, tak dospělé. V každé skupince totiž musí být jedna osoba nad osmnáct let, která se o svěřené děti postará," doplnila koordinátorka. Koledníci si mohou donést vlastní kostýmy a tříkrálové koruny, obojí bude ovšem také připraveno k vypůjčení.

Tříkrálová sbírka se bude konat po celé České republice už po šestnácté, v Hranicích se bude dokonce jednat o sedmnáctý ročník, protože stály u zrodu celé akce v roce 2000. Koledníci budou od soboty 2. ledna do neděle 10. ledna 2016 obcházet jednotlivé domy a přinášet požehnání pro příští rok, při té příležitosti budou vybírat finanční dary na podporu Charity.

„Stejně jako dárci obdrží koledníci malý kalendář a tříkrálový cukr, dostanou navíc dva malé dárečky a hlavně si odnesou hřejivý pocit v srdci," přiblížila Radka Andrýsková.

Organizátoři budou vděční jak za celé skupinky nových účastníků, tak za jednotlivce. Pokud se přihlásí pouze samotné dítě, zajistí mu pořadatelé dospělý doprovod. Kolednické skupinky mohou chodit pouze jeden den, v případě zájmu se ovšem mohou na koledu vydat několikrát. Zájemci o pozice koledníků se mohou hlásit na telefonním čísle 733 755 881, případně na e-mailové adrese radka.andryskova@hranice.charita.cz.

Autorka: Kateřina Černohorská