„Město bude nový radar na měření rychlosti využívat od ledna, momentálně jej zkoušíme. Díky tomu, že je radar přemístitelný, už máme vytipována čtyři místa, na která bude postupně, podle potřeby, umísťován,“ uvedl mluvčí města Hranice Petr Bakovský.

Od nákupu zařízení za více než dva miliony si vedení města slibuje hlavně zlepšení bezpečnosti na problematických úsecích.

„Jsou to místa, kde hrozí riziko střetu s chodci či cyklisty, kde se často objevují děti, nebo kde řidiči mnohdy předepsanou rychlost překračují,“ vysvětlil Petr Bakovský.

Požár lakovny soukromé firmy v Hranicích - Slavíči
Požár v lakovně zaměstnal deset jednotek hasičů

Kde se testuje?

Měřič rychlosti se zatím testuje na dvou místech. U silnice na Valašské Meziříčí v blízkosti Sportovního centra Naparia a u parku Sady Čs. legií směrem na Zbrašov.

„Další místo je u stadionu, kde se často stává, že děti přebíhají mimo přechod a celkově zde bývá velký pohyb osob. Někteří lidé zde jezdí rychle, což je nebezpečné,“ sdělil mluvčí.

„Poslední místo je v Drahotuších v ulici K Nádraží, kde zase projíždí těžká technika a nákladní automobily. Problém je, že zde není pořádný chodník ani krajnice,“ pokračoval Petr Bakovský ve výčtu vybraných míst.

Ilustrační foto
Za popelnice budou v Hranicích dál platit i miminka. Osvobození neprošlo

Denně stovky přestupků

Dosavadní testovací provoz naznačuje, že neukázněných řidičů nebude málo. „První zkušenosti ukazují, že těch přestupků jsou denně stovky,“ informoval Petr Bakovský.

Díky radaru by si tak Hranice mohly polepšit nejen v otázce bezpečnosti, ale i ekonomicky. Podle odhadů by si na pokutách mohlo město v příštím roce přijít zhruba na jedenáct milionů korun.

„Peníze budou zpracovány do rozpočtu města. Na co budou konkrétně použity, se zatím nedá říct. Město se snaží maximum prostředků uchránit pro investice. Takže díky vyšším příjmům zůstane víc peněz na investice,“ doplnil mluvčí.

Radar ale přinese také výdaje. Radnice musí přijmout nové úředníky, kteří se budou starat o administrativu okolo nového přístroje.

Vedle měření rychlosti má ale radar i jiné funkce, které hodlá vedení města využívat.

„Nejen že měří rychlost, ale měří také to, kolik a jaká auta kolem projedou. Díky tomu budeme mít možnost při určitých jednáních, například o Palačovské spojce, předložit konkrétní data,“ řekl starosta města Hranice Jiří Kudláček. (kra)

Autor: David Král

Starosta Hranic Jiří Kudláček
Hranice schválily rozpočet. Na investice půjde 113 milionů