Pořadatele Tomáše Plesníka tato myšlenka po návštěvě kavárny úplně nadchla.

„Řekl jsem si, že tu kavárnu musím dostat do Hranic. Oslovil jsem tedy Vojtěcha Kuličku, který nám poskytl malý salónek v restauraci Nostalgie. Ten je poměrně zatemněný. Budeme mít zapůjčenou divadelní oponu a jsem přesvědčený, že díky tomu docílíme absolutní tmy," popisuje Tomáš Plesník.

Mimo Vojtěcha Kuličky budou Tomášovi pomáhat samotní nevidomí, kteří se chopí jak návštěvníků, tak obsluhy.

„Půjde o Davida Smetanu, který je členem naší organizace, plus dvě nevidomé slečny z Brna, a také učitelka ze základní umělecké školy Jana Hánová," vyjmenovává.

Místo peněz kartičky

Návštěvníci se tak na neviděnou mohou těšit od čtvrtku 26. do neděle 29. listopadu pravděpodobně od tří do sedmi hodin, možná od dvou do osmi hodin. Místo peněz budou mít organizátoři pro návštěvníky připravené kartičky.

„Platit bankovkami nebo mincemi už by byl opravdu zmatek. Proto odevzdají obsluze kartičku, a jak vyjdou na světlo, zaplatí vše až u baru," dodává.

„Všichni se můžou těšit především na velmi silný zážitek. Má zkušenost je taková, že na světle se snažím být Davidovým průvodcem a v Kavárně ve tmě se naše role úplně vymění. Bylo to velmi komické a on se mi strašně smál. Byl jsem úplně v pasti," směje se Tomáš.

Návštěva kavárny bude probíhat pomocí hmatu, kdy se účastníci chytí za rameno nevidomého, který je dovede ke stolu a poté obslouží.

„Člověk v takové tmě nemůže najít ani hrnek. Já například byl naprosto přesvědčený, že jsem nic nevylil, kontroloval jsem to, ale nakonec mí přátelé zjistili, že jsem byl jediný, kdo má pod hrnkem mokro," vzpomíná s tím, že mu tato zkušenost přinesla spoustu komických zážitků.

Handicapovaní budou vládnout

Po této návštěvě pak Tomáš Plesník pochopil jisté pohyby kamaráda Davida.

„Když vidím, jak David různě hýbá hlavou, přemýšlím, proč takové pohyby dělá a jaké to má opodstatnění? Až jsem zažil tu nevidomost, teprve poté jsem to pochopil. Sám jsem to dělal a ještě třikrát tolik," popisuje dál.

A tak právě v normálním životě handicapovaní nevidomí budou v Kavárně ve tmě ti, kteří budou všemu po čtyři dny vládnout a bez nichž by byl člověk ztracený v prostoru a čase.

„Já se těším moc. Nemůže se stát nic horšího než to, že se vytvoří velká fronta před kavárnou. Během dvou dnů už na facebooku přislíbilo účast sedmdesát lidí," uvádí Tomáš Plesník.

Například Michaela Porcalová se Kavárny ve tmě nemůže dočkat.

„Ještě nikdy jsem se něčeho takového nezúčastnila a moc se na to těším. Jako malá jsem hrávala na slepou bábu, ale upřímně se bojím, že toho hodně rozbiju," směje se mladá žena.

„Vezmu s sebou své přátele, kteří tuto myšlenku také rádi podpoří," uzavírá se smíchem Michaela.