V areálu Základní školy 1. máje se totiž začalo stavět venkovní hřiště. A to si prý žádá velký prostor.

„Kácení stromů, mezi kterými byly i náletové dřeviny, souvisí s budováním opěrné zdi. Školní hřiště bude větších rozměrů, musí se proto zpevnit kraje a zabezpečit svah," zdůvodnil rozsáhlé odstranění dřevin tiskový mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský.

Některé stromy musely zmizet kvůli podloží, jiné se odstranily z důvodu svého špatného stavu. Pokácely se ale také zdravé stromy.

Podle informací radnice vyroste na vhodném místě v této lokalitě dalších dvacet devět stromů a šedesát šest keřů. Půjde o javory, habry, borovice i smrky.

Město je zřizovatelem školy, která na svém prostranství doposud vlastní sportoviště nemá. Žáci tak využívali například sportoviště v prostorách sousední Základní školy na Šromotově náměstí.

V souvislosti s výstavbou nového víceúčelového hřiště vypracoval odbor školství projektovou dokumentaci už v roce 2011, realizace ale začala až letos na podzim. Samotné kácení odstartovalo předminulý pátek.

Prolézačky, kurty i běžecká dráha

Stavbu školního sportoviště město označilo za jednu z největších investic letošního roku. Akce se vysoutěžila za celkem 8,6 milionů korun.

„Prostor bude natažený o opěrnou zeď, plocha se rozšíří, proto se muselo přistoupit k tomu kácení. Opěrná zeď by nedržela pohromadě, kdyby tam ty stromy zůstaly," zmínil ředitel školy Ivan Straka.

V důsledku současného rozsáhlého zásahu bude rovina od 1. máje směrem k parkovišti prodloužená.

Nové sportovní hřiště, na němž se bude pracovat i v roce 2015, má obsahovat osmdesátimetrovou běžeckou dráhu, hřiště s brankami, volejbalovou i basketbalovou plochu, kurt na tenis, zatravněnou vrhačskou výseč, houpačky či prolézačky pro děti. Kapacita areálu prý bude dostatečná pro všechny zájemce.

Rozsáhlé kácení stromů se týkalo Hranic i v minulém roce, letos na podzim se už žádný takovýto masivní zásah neplánuje.