Láhve prvního letošního vína otvírala i Zuzana Šenková, majitelka vinotéky v Hranicích. Podle jejích slov se letošní ročník poměrně vydařil.
„Svatomartinská vína jsou sušší, čerstvá, svěží s ovocnými tóny. Chutnají i zákazníkům. Už mi volali, ať jim láhev odložím, že se pro ni určitě vrátí," řekla obchodnice.
Vinaři se shodují, že k degustaci Svatomartinských vín je nejvhodnější období kolem Vánoc.
„Každé víno musí trošku dozrát. Svatomartinská vína by se ale současně měly vypít ještě před Velikonocemi, aby neztratila svou mladost a svěžest," podotkla Zuzana Šenková.
Značku Svatomartinské nedostane každý
Vína pod značkou Svatomartinská se vyrábějí z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a Svatovavřinecké. Musí je také ohodnotit nezávislá komise, která vzorky posuzuje a boduje.
„Značku Svatomartinské víno, určitě nedostane každý, kdo si o ni řekne. Regule jsou poměrně přísné. My máme vesměs všechny odrůdy a nabízíme čtrnáct druhů těchto vín," doplnila majitelka vinotéky.
Pracovní den lepší než víkend
Zájem o Svatomartinská vína se podle ní odvíjí nejen podle umístění obchodů či vinoték, ale i podle termínů.
Letos připadl jedenáctý listopad na polovinu pracovního týdne, což ve vinotéce kvitují s povděkem.
„Pokud by bylo svatého Martina o víkendu, lidí by přišlo méně. Svatomartinské víno v takových případech většinou vyhledávají při nákupu v obchodních domech," zakončila Zuzana Šenková.