„Vytipovali jsme trasu v centru města, kde je zeleň nevyhovující a žádá si doplnění. Jedná se o lokality od Šromotova náměstí proti proudu Veličky k ulici Máchova, kolem mateřských školek Galašova a Plynárenská, dále v ulicích Studentská, Purgešova a na Třídě 1. Máje," uvedla vedoucí odboru životního prostředí Ivana Zaoralová.

Stovka starých stromů půjde k zemi

Výsadbě však bude předcházet kácení zastaralé a nemocné zeleně. Ze čtyř set hodnocených dřevin jich k zemi půjde asi stovka.

„Před Základní školou 1. Máje bude pokáceno devět starých lip, kterým je až devadesát let a jsou ve velmi špatném zdravotním stavu. Nahrazeny budou lípami novými. Vyměněny budou i akáty v Radniční ulici, které jsou vymrzlé a poškozené nevhodným ořezem," upřesnila vedoucí odboru.

Málo stromů na náměstí

Nové stromy naopak neporostou na náměstí, kde by je lidé přesto uvítali.

„Dříve tu kolem kašny býval útulný zelený koutek, dneska na náměstí roste pár zakrslých stromků," povzdychl si Jaroslav Šimůnek z Hranic.

„Na náměstí je málo stromů, moje děti se tu neměly ani kde vyčůrat," přidala se Veronika Konečná.

Naopak na přebytek dřevin, obzvláště živých plotů poukazuje Miroslav Raindl (KSČM)

„Zeleň by se samozřejmě měla sázet, ale logicky. Třeba na třídě 1. Máje slouží živé ploty hlavně jako sběrna odpadků. Vyrůstá tam z nich jeden suchý strom, kterému berou živiny," vysvětlil hranický zastupitel.

Jaké druhy by se měly vysadit?

Radnice plánuje zasadit především lípy, javory, okrasné jabloně a olše. Akce výsadby zeleně bude z devadesáti procent financována z Operačního programu životního prostředí, zbytek výdajů půjde z rozpočtu města. Celkové náklady činí 4 335 000 korun.

„Výsadba stromů a keřů je dalším krokem v projektu Zlepšení kvality ovzduší, který má za cíl především snižovat dlouhodobě zvýšenou prašnost ve městě," dodala Ivana Zaoralová.

Autor: VÍT VRBKA