Rozzářené oči, úsměvy na tváři, ale i slzičky. I takto vypadal první zápisový den na Základní a mateřské škole Šromotovo.

Budoucí prvňáčky s rodiči uvítali žáci devátých tříd. Jednou z nich byla i Natálie, která chce dále studovat pedagogickou školu.

Vzala za ruku malého Vojtu Randýska a jako první se šli vyfotit na památeční fotku z první opravdové návštěvy školy.

Potom na ně čekaly paní učitelky v další třídě, kde rodiče vyplňovali potřebné formuláře.

Tam už čekala usměvavá Adélka, která právě skládala obrázek kačeny.

„Jsem na zápise a půjdu na Šromoťák. Do první třídy se těším," odpovídá Adélka na otázku, co ve škole dělá.

„Kreslila jsem tatínka. Šlo mi to dobře. Nakreslila jsem mu hlavu, oči, brýle, fousy, pásek a na tričku mašli," popisovala.

Rodiče Patrika Pešy mají na ZŠ a MŠ Šromotovo už dvě děti.

„Myslíme si, že po nás budou chtít namalovat osobu, něco málo napsat, znát geometrické obrazce, barvy a takové ty základy," řekla Petra Pešová.

Upřesňuje to ředitel Radomír Habermann.

„Po dětech chceme kresbu postavy a nápodobu nějakého tvaru, psacího písma. Nejde o to, jestli dítě umí psát, ale jestli umí napodobovat, co vidí."

U samotného zápisu by pak budoucí žák měl znát pojmy jako větší, menší, barvy, tvary, vepředu vzadu, mít jistý sociální kontakt a správně odpovídat na otázky.

„Důležitá je i výslovnost, aby paní učitelka žáčkovi vůbec rozuměla, co říká," pokračuje.

Speciální příprava ať už rodičů či dětí není nutná.

„Pokud si s dětmi čtou, kreslí, povídají, zajímají se, co jejich potomci dělají, tak se nemusí vůbec nijak připravovat. Vůbec nemusí trénovat písmenka či počty," reaguje ředitel na dotaz.

Za odměnu, a možná i za odvahu, si žáčci odnášeli medaile, keramické výtvory a další upomínkové předměty. Mnohé z nich pak škola 1. září povolá do lavic.

Počty zájemců budou jasné až po skončení zápisů, které pokračují v sobotu 7. února od 9 do 11 hodin.

Barbora Jestřebská