Na akci nechyběla ani senátorka Jitka Seitlová, jež ochotným ženám předala osobní poděkování.

Jídelna dětského oddělení hranické nemocnice se po dobu několika hodin proměnila ve společenskou místnost, ve které se setkali lidé, kteří se svou dobrovolnou činností snaží dětským pacientům zpříjemnit jejich nemocniční pobyt.

„Jedná se o tradiční akci klubu Kiwanis s názvem Panenka, kterému se podařilo získat spolupracovnice v podobě členek Svazu diabetiků a klientek Domova seniorů. Ty každý rok vyrobí obrovské množství panenek, které se následně předá dětskému oddělení a jejich pacientům," uvedl prezident klubu Kiwanis Miroslav Wildner.

Panenka má za cíl nejen rozveselit děti na nemocničním lůžku, ale také pomoci lékařům a sestřičkám. „Kiwanis panenky jsou pro nás obrovsky přínosné. Při různých vyšetřeních, při kterých mají děti strach a nechtějí příliš komunikovat, tak mohou ukázat, kde je co bolí, pomocí panenky, a my tak zjistíme, co je trápí," prozradila vrchní sestra dětského oddělení Jana Pivovarčíková.

„To víte, že mě to baví. Co má člověk večer dělat. Svého času když jsme začínali tak jsem za rok ušila stovky panenek a oblečků," prozradila členka Svazu diabetiků a jedna z prvních účastnic projektu Milena Almášiová z Hrabůvky.

„Teď když bude zima, budu pro změnu šít ponožky vnoučatům," dodala s humorem.

Pozvání přijala také čestná členka Kiwanisu senátorka Jitka Seitlová. „Mám tu krásnou příležitost vám všem poděkovat. Lidé tady na Hranicku se domluvili, že bez jakýchkoliv nároků na cokoliv, udělají dobrou věc. A vy jste si řekli, že také pomůžete, začali jste šít panenky, a nejenom, že jste je ušili, ale dokonce jste je i z vlastní iniciativy oháčkovali," řekla směrem k výrobkyním panenek senátorka.

Klub Kiwanis se zabývá dobročinnou činností a působí po celém světě. „Kiwanis se do Hranic dostal s příchodem paní Reginy Kudláčkové. Oslovila lidi, kteří se s touto myšlenkou ztotožňovali. V loňském roce jsme oslavili desáté výročí," řekla Hana Pytelová, která je „matkou" projektu Panenka.

David Král