Situace se naopak zhoršila na řece Bečvě na Přerovsku, kde v noci voda vystoupala na třetí stupeň a v Ústí se vylila z břehů na místní sportoviště a komunikaci druhé třídy, kterou silničáři pozdě večer uzavřeli. Bečva zde nad ránem kulminovala.

„Srážky, které jsme v Jeseníkách předpokládali, se nenaplnily, takže ani hydrologická odezva nebyla nijak dramatická,“ uvedl ve čtvrtek vedoucí regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě Roman Volný.

Předpovědní „chyba“ pro Jeseníky byla podle Volného způsobena tím, že se meteorologové přiklonili k numerickému modelu Aladin, který v oblasti předpovídal podstatně více srážek než ostatní zdroje. Odborníci ČHMÚ pracují až s pěti mapovými a numerickými podklady. 

„Když zde bylo Aladinem předpovídáno takové množství, lze to dost stěží ignorovat,“ dodal.

„Naopak v Beskydech padá srážek dost a tam je měl Aladin podceněné,“ vysvětloval Roman Volný.

Rozlitá řeka Bečva nad Teplicemi nad Bečvou 22.5.2019 večer. V obci Ústí zaplavila hřiště.
U Hranic se vylila Bečva, Morava má ještě stoupat

Stav ohrožení

Intenzivní srážky v Beskydech zvedly řeku Bečvu na Přerovsku, která se v Teplicích nad Bečvou dramaticky zvedala a v noci dosáhla stavu ohrožení.

Voda opustila koryto a v Ústí zatopila místní sportovní areál a silnici druhé třídy, která byla v noci uzavřena. Ve 4.30 kulminovala a postupně klesá.

„Situace se v tuto chvíli uklidnila, nedochází k nárůstu hladin vodních toků. Vodní toky v Beskydech stagnují. Aktuálně je třetí stupeň dosažený pouze v Teplicích nad Bečvou. Řeka je zde již po kulminaci. Voda dotéká do dolních částí povodí, v důsledku toho se dá v průběhu dneška očekávat dosažení prvního a druhého stupně v Moravě a Bečvě,“ sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V Beskydech má však nadále pršet.

„V důsledku přechodu další fronty nelze vyloučit, že bude docházet k opětovným vzestupům hladin vodních toků,“ dodal Chmelař.

Noční nehoda v Mohelnické ulici v Uničově
Řidička uklouzla na mokré ulici, tři rozbitá auta