Na výstavě nechyběly ani zcela originální nástroje jako kravský roh ponocného, nebo vlastnoručně vyrobená trubka od řezníka.

„Je to takový kříženec. Část nástroje tvoří trubka, kterou se nadívala jelita, pak je tu kousek z klarinetu a kovový nátrubek trumpety," poukázala na nezvyklou věc Simona Michálková, jedna z organizátorů.

Celkem se na výstavě sešlo 96 kusů hudebních nástrojů.

„Přípravy trvaly asi měsíc. Oslovili jsme všechny, o kterých jsme věděli, že mají doma hudební nástroje, notový materiál, prostě cokoliv, čím by mohli přispět. Setkali jsme se s pozitivními reakcemi, všichni byli nadšení a chtěli se na akci podílet," přiblížila Simona Jakubíková, která je zároveň i členkou hudební sestavy Malá dechovka Luha Jindřichov.

Po celé sobotní odpoledne i nedělní den zaplňovali sál, kde se vše odehrávalo, další a další zájemci. Na některé z nástrojů si zkoušeli i sami zahrát. Spokojenost ze strany organizátorů i účastníků byla znát.

Pestrý hudební program zajišťovali hudebníci nejen z Jindřichova, ale i blízkého okolí. Malou dechovku Luha střídal žesťový kvintet Konkurent Brass nebo varhaník Martin Jakubík z Oder. Možnost zahrát si na veřejnosti dostaly i děti z umělecké školy ze Stříteže nad Ludinou.

„Tradičně chodíme na vodění medvěda, každý muzikant má doma spoustu vzácných nástrojů, víceméně je program na nás, na muzikantech," řekl Pavel Čech, jenž patří už do čtvrté generace místních varhaníků.

„Moc se nám líbí lidová hudba, i když sami na žádný nástroj nehrajeme," komentovali výstavu Lenka a Vladimír Polákovi, kteří přijeli až z Ostravy.

„Máme rodinu v Bělotíně, proto jsme tu. Nečekali jsme tak velký rozsah. Už nám tady chybí jen taneční parket," dodali s úsměvem.

V Jindřichově pořádají výstavy pravidelně. V minulosti byly k vidění s tematikou vánoční, velikonoční, svatební nebo tradičních nástrojů pro domácnost.

AUTOR: IVA NAJĎONOVOVÁ