„Na Libavé trénujeme ukrajinské vojáky. Cílem je, aby ozbrojené síly Ukrajiny byly schopné samostatně vést bojové operace a efektivně bránily své území a suverenitu,“ potvrdila v podvečer Armáda ČR na sociálních sítích.

„Je to celoevropské úsilí pod hlavičkou asistenční mise EU. Děláme to taky pro naši obranu,“ uvedla.

O tom, že první ukrajinští vojáci již dorazili do Česka a do vojenského prostoru Libavá, v neděli informoval náčelník generálního štábu Karel Řehka.

„Ukrajinští vojáci jsou již v ČR ve vojenském prostoru Libavá na plánovaném cvičení,“ řekl serveru iDnes.cz.

Resort obrany z bezpečnostních důvodů nesdělil podrobnosti. Vojáci pomáhali chystat kontinuální výcvik, který začíná v souladu s mandátem schváleným Parlamentem ČR.

„O výcviku ukrajinských vojáků na Libavé jsem byla informována. Telefonovali mi zástupci ministerstva obrany,“ sdělila v neděli odpoledne starostka Města Libavá Štěpánka Tichá.

„Jsme ve spojení. Dostala jsem kontakt, kdyby nastala nějaká situace, kam se mohu obrátit,“ dodala.Starostka podle svých slov nezaznamenala negativní reakce obyvatel obce, která byla ještě nedávno součástí vojenského újezdu Libavá.

Výstaviště Flora Olomouc - mezinárodní výstava koček, 3. prosince 2022
OBRAZEM: Olomoucká Flora hostila mezinárodní výstavu koček

 „Vše je v klidu. Občané jsou zvyklí, že se na Libavé cvičí. Nedostaly se ke mně zprávy, že by někdo vyjadřoval nějaký nesouhlas. Všichni to snad chápeme,“ sdělila Tichá.

Kvůli výcviku ukrajinských vojáků na Libavé kontaktovala starostku pouze jedna znepokojená politička, dnes už bývalá poslankyně.

„Popisovala, že jí lidé volají i v noci a mají obavy a že o nás má obavy. Ujistila jsem, že nemusí,“ popisovala Štěpánka Tichá.Podle starostky nejsou pro pobyt ukrajinských vojáků využity ubytovací kapacity nacházející se přímo ve Městě Libavá.

„Zázemí mají ve vojenském prostoru. Nyní se jedná snad o více než stovku vojáků, ale podrobnosti sdělovány nejsou,“ dodala. Negativní odezvu nezaznamenal ani starosta sousedních Norberčan.

„Na rozsvícení vánočního stromku v tomto týdnu nepadla o výcviku ukrajinských vojáků zmínka. Lidé jsou zvyklí, že v prostoru cvičí zahraniční vojáci. Není to nic nového,“ reagoval Stanislav Hudáček.

Mikulášský vlak 4. prosince 2022 v Olomouci.
Mikuláše s anděly a čerty vozil z Olomouce parní vlak

„Bližší informace nemám. Čerpám pouze z médií,“ doplnil s tím, že o plánovaném výcviku ukrajinské armády na Libavé padlo pár slov na společném setkání starostů mikroregionu.

Do konce příštího roku má armáda pomoci s výcvikem až 4000 ukrajinských vojáků. Výcvik se podle dřívějších informací z branného výboru sněmovny bude týkat mechanizovaných jednotek i speciálních profesí.

Cvičení vychází z dvoustranné dohody české a ukrajinské vlády. Jak informovala ČTK, výhledově by mělo být podle podkladů převedeno pod asistenční misi EU, která by Česku mohla vrátit část nákladů odhadovaných na 975 milionů korun.

Při výcviku ukrajinských vojáků podle vedení resortu obrany získá nové zkušenosti i česká armáda. Půjde například o informace o operačních postupech obou válčících stran.