Na znatelný obrat k zimě to podle meteorologů nevypadá ani o víkendu. Mrznout nebude.

Sedmikrásky v olomouckých Čechových sadech. 27.12.2013„Na Boží hod i na Štěpána jsme byli s rodinou na procházce v olomouckých parcích. Bylo jako na jaře, museli jsme sundat čepice a chlapi rozepínali zimní bundy. Ve městě sníh nemusím, ale bez něj a s deseti nad nulou jako by Vánoce ztratily něco ze svého kouzla," hodnotila důchodkyně Anna Petrová.

„Mohlo by sněžit, děti mají volno a chtějí lyžovat, ale není na čem," dodala.

Podle meteorologů bylo na Štěpána na některých místech Olomouckého kraje tak teplo, že padly doposud naměřené rekordy.

V Přerově rtuť teploměru o jednu desetinu pokořila třicet let staré maximum.

„Bylo naměřeno 11,5 stupně. Rekord padl i v Jeseníku s 10,8 stupně a v Bělotíně, kde bylo naměřeno 11.3," uvedla meteoroložka z regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ v Ostravě Eva Richtariková.

Teplé počasí není způsobeno ničím mimořádným. Podepisuje se na něm hluboká tlaková níže, kolem níž do České republiky proudil od jihozápadu teplý vzduch.

„V nížinách, kde se ukázalo sluníčko, větrem se rozrušila inverze, bylo dosaženo vysokých teplot," objasnila až jarní teploty meteoroložka.

Ladovu zimu nečekejte

Obrat k Ladově zimě zatím odborníci nepředpovídají.

O víkendu se sice ochladí, ale mrznout by podle předpovědi nemělo.

„Během soboty se znovu více rozfouká. Byla vydána výstraha na silný vítr, ale hodnoty z uplynutých dnů by neměly být dosaženy. V nárazech však mohou jít v nížinách ke 20 metrům za sekundu," upozornila Eva Richtariková.

„Teploty poklesnou, ale výrazné zimní hodnoty to nebudou. V ranních hodinách půjdou k nule a přes den očekáváme do pěti, šesti stupňů Celsia," dodala.