Nejtepleji bylo v Bělotíně na Hranicku, kde meteorologové naměřili 26,1 stupně Celsia.

Kromě Javorníku na Jesenicku padly rekordy na všech stanicích v kraji.

V Přerově i v Olomouci byl dokonce překonán rekord z roku 1946.

„Během dubna už jsme v minulosti zaznamenali teploty až ke 30 stupňům, ale k dnešnímu dni jsou naměřené hodnoty výrazně vyšší než doposud," uvedl Eduard Jarcojvák z ostravského pracoviště Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

V Bělotíně byl dosavadní rekord z roku 1985 překonán o více než čtyři stupně.

V Jeseníku, kde naměřili 24,9 stupně, padlo maximum z roku 2005 o 6,1 stupně.

Na několika místech bylo úterý nejteplejším dnem za poslední desítky let. Nejstarší údaje a to z roku 1946 se přepisovaly v Olomouci a v Přerově.

„V Olomouci bylo 25 stupňů, nejvyšší dosavadní teplota byla z roku 1946 a činila 22,8 stupně. V Přerově bylo 24,9 stupně, dosavadní rekord z roku 1946 byl 22,2 stupně," doplnil Jarcovják.

V Šumperku měli nejvyšší teploty za posledních 55 let. Teploměry ukázaly 24,8 stupně, dosud byla nejvyšší hodnota z roku 1961 a činila 20,9 stupně.

Víkend vypadá pošmourně a chladně

Zbytek týdne však již moc na vyhřívání se na slunci nevypadá. Postupně se ochladí, o víkendu teploty spadnou pod 15 stupňů, čeká se také déšť či přeháňky.

Ve středu bude v Olomouckém kraji během dopoledne přibývat oblačnost, ze zataženého nebe pak zaprší.  Odpoledne by srážky měly ustávat a obloha se může protrhat až na polojasno.

Nejvyšší teploty vystoupí na 16 až 19 °C, na horách 9 až 13 °C. 

Čtvrtek by měl být příjemnější, meteorologové předpovídají zpočátku slunečno, odpoledne pak oblačno a déšť jen slabý a ojedinělý. Teploměry by to mohly vytáhnout až na dvacítku. 

Na pátek si ale nachystejte bundy a deštníky. Má být zataženo s deštěm, místy trvalým. Nejvyšší páteční teploty jen mezi 10 a 14 stupni.

Výhled na víkend zatím předpovídá většinou podmračenou oblohu s přeháňkami či deštěm a teplotami okolo 12-14°C.