K dostání byla tradiční zabijačková polévka zvaná prdelačka, tlačenka, jitrnice, maso, ale i klobásky.

„Loni jsme zabijačkové hody uspořádali poprvé a akce měla takový úspěch, že jsme ji neváhali letos zopakovat. Po zkušenostech z loňska jsme letos porazili místo dvou prasat rovnou tři. Loni se totiž všechno rozprodalo a nezbylo vůbec nic,“ řekl velitel Sboru dobrovolných hasičů René Zbranek.

Podle jeho slov chov prasat na vesnicích vymírá a lidem jsou tak zabijačkové speciality čím dál vzácnější. To potvrdily i fronty, které se na vepřové dobroty tvořily. Na zabijačkové pokrmy se sjížděli nejen místní gurmáni, ale i lidé ze širokého okolí.

„Tuto událost jsem si nechtěl nechat ujít. Nakoupím si tady, co mi chutná, a navíc se tu setkám i s celou řadou známých, takže to beru i jako takovou společenskou událost,“ svěřil se jeden z přítomných Miroslav Vybíral z Radslavic.

Na tučínských vepřových hodech šly na odbyt všechny nabízené zabijačkové výrobky, ale snad největší poptávka byla po tradiční polévce – takzvané prdelačce. Tu si zákazníci odnášeli v konvičkách. „Sotva jsme začali, kotel už je poloprázdný. Bylo v něm padesát litrů polévky,“ řekl jeden z pořadatelů akce René Zbranek. Zabijačku pro veřejnost připravil starosta tučínských hasičů Leoš Zdráhal.

„Máme výhodu v tom, že dva z našich členů jsou řezníci. Příprava zabijačky je třídenní záležitostí. Jeden den se porazí prasata, druhý den se maso zpracovává a třetí den výrobky nabízíme. Je s tím trocha práce, ale stojí to za to. Odměnou nám za to jsou spokojení lidé,“ popsal Zbranek.

Tučínští hasiči v aktivitách pro veřejnost nekončí. Už nadcházející sobotu totiž zvou milovníky tance a dobré zábavy na tradiční ples, na kterém bude letos hrát skupina Minimax z Chropyně.