K výměně parkovacích automatů v Hranicích došlo po jedenácti letech.

„O nových parkovacích automatech se dá říci, že tvoří jakýsi zárodek chytrého města. Jejich schopnosti jsou totiž výrazně vyšší než u starých parkomatů,“ uvedl předseda představenstva společnosti Ekoltes František Smolka. Právě firma Ekoltes v současnosti parkovací systém v Hranicích zajišťuje.

Klid a pohodu vánočních svátků si dlouho neužil osmdesátiletý muž, kterého v pondělí odpoledne srazila na osvětleném přechodu pro chodce v Hranicích čtyřiatřicetiletá řidička.
Řidička srazila osmdesátiletého muže

Jak fungují?

„Největší změna spočívá v tom, že se do parkomatu zadává SPZ vozidla. Díky tomu už lidé nemusí chodit s lístkem zpátky do auta, stačí když má člověk lístek u sebe,“ vysvětlil František Smolka a stručně okomentoval postup obsluhy nových přístrojů.

„Za prvé se musí stisknout bílé tlačítko vlevo dole, za druhé se zadá státní poznávací značka vozidla. Následně se navolí pomocí tlačítka plus/mínus částka a řidič ji uhradí,“ shrnul v krátkosti šéf Ekoltesu.

Zadávání SPZ však některým řidičům nevyhovuje.

„Já ani nevím jakou poznávací značku mám. Je to komplikované, zbytečně,“ myslí si jedna z místních obyvatelek.

Ilustrační foto
Počasí na přelom roku? Na Silvestra se oteplí

Placení třemi způsoby

Jednodušší by naopak mělo být samotné placení. U starých automatů šlo parkovné uhradit pouze mincemi. „Kromě klasických mincí je nyní možné platit také bezkontaktní kartou. Třetí možnost pak představuje mobilní aplikace, kterou když si řidič stáhne, tak je schopen zaplatit pomocí dvou kliků,“ nastínil František Smolka. Aplikace s názvem ClickPark je volně ke stažení na GooglePlay i AppStore.

„Pokud je řidič zaregistrován v systému, tak mu deset minut před vypršením parkování přijde SMS s upozorněním a dotyčný si bude moci parkovací dobu snadno prodloužit,“ pokračoval předseda představenstva ve vyjmenovávání výhod nových automatů.

Dům Jana Večerka v Hranicích - Stavba roku 2010
Hranice hledají Stavbu roku. Poslední cenu udělily před šesti lety

Jednodušší správa systému i vyhledávání neplatičů

Vedení společnosti Ekoltes si pochvaluje také podstatně jednodušší správu celého systému.

„Nebude potřeba parkomaty obcházet a komtrolovat. Když například dojde inkoust, papír nebo bude plný mincovník, tak nám to automat sám nahlásí a technik přijede problém okamžitě vyřešit,“ popsal šéf Ekoltesu.

Výrazně se má také zvýšit možnost kontroly placení.

„Městská policie bude schopná díky aplikaci zkontrolovat až padesát vozů za minutu. Případní neplatiči tak budou mnohem snáze odhaleni,“ informoval František Smolka.
Návod, jakým způsobem nové parkomaty obsluhovat, mohou řidiči najít na webových stránkách města Hranice. 

autor: David Král

Ve Vysoké na Hranicku se uskutečnil druhý ročník předvánoční akce, nechybět ani betlém s živými zvířaty. Lidé si společně také zazpívali koledy.
Živý betlém a společné zpívání. Akce hasičů a ekofarmy zlákala i lidi z okolí