Vyhlášená je i zdejší ochutnávka slivovice, nebo souboj O nejlepší kynutý koláč, který připadl právě na tuto sobotu.

Místní lidé pořádání podobných akcí vysvětlují: „Letošní zima je už dlouhá, a tak si ji musíme nějak zpestřit“.

První soutěžící se začali scházet v žákovickém kulturním domě v sobotu po třetí hodině odpoledne. Povidlové, makové i tvarohové koláče různých velikostí a tvarů s sebou přinášeli na tácku a hned je porovnávali s konkurenčními vzorky.

„Hodnotit nejlepší výtvor se bude takříkajíc „podle huby“. V porotě, která o vítězném koláčku rozhodne, proto zasednou místní mlsné jazýčky,“ přiblížila podmínky jedna z duší celé soutěže Zdeňka Lesáková.

Klání má jasně daná pravidla. Hospodyňky mohou v soutěži vystavit jako vzorek pouze domácí pečené koláče , které samy vyrobily z kynutého těsta. „Potom už je jedno, jestli jsou to klasické buchty a nebo třeba svatební koláčky,“ shrnula místostarostka obce Blažena Matějíčková.

Křehké ovocné koláčky, bublaninu nebo štrúdl tedy čeká hned v úvodu soutěže diskvalifikace. Loni se v Žákovicích soutěž O nejlepší kynutý koláč zcela výjimečně nekonala, rok předtím ale porota hodnotila na šestnáct vzorků. „Je nás tady dvě stě i se psy a kočkami, takže si musíme nějak zpestřit tu zimní nudu. Každých čtrnáct dní děláme nějakou akci. Teď jsme měli maškarní ples pro dospělé a pro děti, za čtrnáct dní budeme zase vynášet smrtku ze vsi,“ vysvětlila místostarostka.

Ta se letos do soutěže sama zapojila a vsadila na tvarohový koláč z kynutého překládaného těsta. „Zadělávala jsem ale nadvakrát, protože jsem dělala i koláč z bezlepkového těsta. U plotny jsem strávila asi tři hodiny,“ popsala.

Svůj návod, jak upéct dobrý koláč, prozradila i další ze soutěžících Jana Sigmundová. „Beru to od oka, nic nevážím a peču popaměti. Do soutěže jsem přinesla normální české buchty s povidly,“ řekla.

Podívat se, jak vypadá soutěž O nejlepší kynutý koláč, přijeli do Žákovic i manželé Zmeškalovi z Prostějovska. „Oteplilo se, a tak jsme si udělali výlet. Jezdíme ven hodně často a na různá místa,“ vysvětlil osmdesátiletý Vladimír Zmeškal. „Mám rád všechno - od koblihů až po tvarohové vdolečky. Ale taky lívance nebo štrúdl. Těším se, že tu něco ochutnám,“ podotkl.

Jeho o šest let mladší žena má sice cukrovku, a tak sladké nemůže, ale manželovi dopřeje. „Když má mísu koláčů, tak je v pohodě,“ vysvětlila recept na spokojené manželství. Její manžel to upřesnil: „Koláčky jsou totiž zdravá výživa.“

Porota nakonec rozhodla o tom, že nejlepší koláčky v obci peče místostarostka Žákovic Blažena Matějíčková. Ta si ze soutěže odnášela vítěznou trofej v podobě zlatého pohárku za tvarohový koláč. Na druhém místě skončila Ivana Doleželová a hned za ní Jiřina Křížková.

V soutěži se letos sešlo na třináct vzorků.