Cílem prozatím neznámého pachatele se tentokrát staly dva zdravé stříbrné smrky, rostoucí na rohu Plynárenské a Rezkovy ulice. Přestože se ani v nejmenším nejedná o ojedinělý čin, vůbec poprvé byl prý strom poničený sekerou. Pachatelé totiž většinou kmeny provrtají či pořežou.

Na podnět jednoho ze čtenářů tuto informaci Přerovský a hranický deník předal na odbor životního prostředí Městského úřadu v Hranicích.

„Po kontrole v terénu bylo zjištěno, že se jedná o menší sečné rány. Ty budou správcem zeleně, společností Ekoltes Hranice, ošetřeny a zdravotní stav smrků bude správcem zeleně a odborem životního prostředí dále sledován,“ uvedla referentka odboru životního prostředí v Hranicích Kristýna Kornelová, pod jejíž kompetenci veřejná zeleň i ochrana přírody a krajiny spadá.

Poraněná místa potřeli voskem

Během uplynulého víkendu na místo dorazili také pracovníci společnosti Ekoltes.

„Naštěstí to alespoň zatím nevypadá tak, že by stromy vlivem tohoto zásahu měly uhynout. Už v sobotu dopoledne jsme situaci zkontrolovali a provedli jsme prvotní zákrok. Potřebná místa jsme natřeli speciálním voskem, který slouží k ošetření a očištění stromů,“ řekl ředitel hranické společnosti Ekoltes Milan Vinkler.

Další případy

Co bylo důvodem vandalského činu na Plynárenské ulici, je zatím nevyluštěnou tajenkou. Celou věc zřejmě teprve bude prošetřovat policie. Správce zeleně se však s takovýmto jednáním v Hranicích nesetkal poprvé.

„Už v minulosti jsme například museli ošetřit pět až šest stromů v Potoční ulici, k takovým událostem ale došlo i na Struhlovsku či v ulici Kapitána Jaroše. Vandal tam pak do stromů nalil olej,“ vzpomněl další podobné akce ředitel firmy Ekoltes.

Nalití oleje, benzinu, nafty či kyseliny, která poleptává i kořeny stromu, zpravidla následuje ihned po vytvoření ran do částí dřevin. Podle Milana Vinklera mohou k takovýmto činům vést dva důvody.

„První příčinou může být fakt, že strom nějakým způsobem vadí nebo zavazí. Strom na sídlištích může být přerostlý, může z něj padat listí a podobně. Dalším důvodem je obyčejný vandalismus. Jako vandalský čin asi na policii nahlásíme i tento případ. Avšak vzhledem k tomu, že na úhyn smrků to nevypadá, nahlášením případu to pravděpodobně také skončí. Vypátrat pachatele je totiž velice složité,“ řekl dále Milan Vinkler.

Totéž potvrdila i tisková mluvčí přerovské policie Miluše Zajícová. „Pokud na daném místě není umístěn kamerový systém a žádný svědek pachatele nevidí, případ se objasňuje jen velice těžko,“ řekla.

Pracovníci Ekoltesu tak budou nyní poničené stříbrné smrky pravidelně kontrolovat. K nejbližšímu ošetřujícímu zásahu by mělo dojít přibližně v polovině příštího měsíce.