Pravidelně o vánočním čase putuje z Arcidiecéze olomoucké na Ukrajinu více než dvě stě padesát balíčků s vánočními dárky pro děti z tamějších dětských domovů a sociálních center ve městech Bortniky, Kolomyja, Ternopil a Lopatyn.

Hranická charita se do této akce zapojila poprvé v roce 2009, kdy zprostředkovala předání darů pro osm dětí.

Každým rokem počet obdarovaných stoupá.

Minulý rok se počet dárců vyšplhal na šestatřicet a radovaly se děti z Dětského domova Caritas Ternopil ve věku od čtyř do patnácti let.

Jak se do akce mohou zapojit i čtenáři Přerovského a hranického deníku vysvětlila pastorační asistentka hranické Charity.

„Pokud by se chtěl někdo zapojit a obdarovat nějaké dítě na Ukrajině, může se ozvat na můj mobil nebo na emailovou adresu. Ráda pak zprostředkuji kontakt na konkrétní dítě," pověděla Radka Andrýsková.

Lidé tak znají jméno, věk i výšku dítěte, kterému sami připraví vánoční balíček v hodnotě asi tisíc korun.

„Takový dárek většinou obsahuje hračky, oblečení, trvanlivé dobroty, různé školní a výtvarné pomůcky a přání. To by mělo být nejlépe ve formě skládacího betlému," dodala s tím, že všechny věci by měly být přiměřené věku dítěte.

Všechno by mělo být zabaleno ve vánočním balicím papíře a v jednom balíčku, na kterém darující napíšou jmenovku dítěte nejlépe v azbuce.

„Pokud azbuku neovládáte, ráda vám s ní pomůžu. Zabalené balíčky je třeba odevzdat do čtvrtka 10. prosince v kanceláři pastorační asistentky Charity Hranice v Purgešově ulici," uzavřela Radka Andrýsková s tím, že tato akce je pouze jednorázová a nevyplývá z ní žádný dlouhodobý závazek ani pro jednu ze stran.

Proč tedy nerozsvítit dětské oči dárkem, který ho potěší, mnohdy pomůže. Nemluvě o dobrém pocitu, že jsme vykonali něco dobrého. 

Vánoční balíček na Ukrajinu
Kontaktní osoba: Pastorační asistentka Charity Hranice Radka Andrýsková
Emailová adresa: radka.adryskova@hranice.charita.cz
Telefonní číslo: 733 755 881
Adresa: Purgešova ulice 1399, Hranice