Mnozí už tu ponurou vzpomínku vytěsnili. Pro prodejce na vánočních trzích v Přerově je to ale dodnes noční můra.

Slavnostní rozsvěcení stromu bylo loni na poslední chvíli zrušeno, odpadl program na Mikuláše, vystoupení na náměstí i koncert na Štědrý den. Stánkaři počítali ztráty, v ulicích bylo mrtvo. Letos to bude konečně jiné.

„Na vánoční strom nám přispěje ČEZ částkou 20 tisíc korun a na výzdobě a osvětlení v ulicích šetřit nebudeme. V současné době se zpracovává plán obnovy veřejného osvětlení, jehož součástí má být i energetická bilance navržené soustavy - a to v porovnání se současným stavem. Čekáme na výsledek plánu, takže v tuto chvíli se zatím nic nemění, ulice budou osvětleny jako v předchozích letech,“ shrnula mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Zrekonstruovaný hřbitov v Hranicích, listopad 2022
Rekonstrukce hřbitova v Hranicích skončila, po šesti letech. Takto teď vypadá

Technické služby už začaly instalovat v ulicích vánoční výzdobu „

Začali jsme místními částmi, pokračujeme v Předmostí, a pak nás čeká centrum,“ přiblížil jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Výzdoba ulic je ve stejném rozsahu jako loni a vánoční strom doputuje na Masarykovo náměstí 19. listopadu.

Náměstí letos zkrášlí barevná světelná fontána a lidé se mohou těšit na bohatý kulturní program, který startuje 27. listopadu a potrvá až do Nového roku. Prodejních stánků s punči a vánočním sortimentem bude čtrnáct.

Stavba adventních stánků v centru Olomouce, 4. listopadu 2022
Vánoční trhy v Olomouci nabídnou Basikovou, výhled i Krampusáky. Tady je PROGRAM

Kluziště v Hranicích

Ochudit obyvatele města o tu pravou adventní atmosféru nechtějí ani v Hranicích.

„Na výzdobě šetřit nebudeme a chceme, aby byla stejná jako v minulých letech. Už loni jsme instalovali kluziště s umělým povrchem a objeví se na náměstí i letos. Nechceme vypínat ani osvětlení v ulicích v nočních hodinách, a to hlavně z důvodu bezpečnosti,“ řekl hranický starosta Daniel Vitonský.

Slavnostní rozsvěcení vánočního stromku se v Hranicích uskuteční 2. prosince a součástí je i pestrý program.

Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Masarykově náměstí v Hranicích 2019.
Rozsvěcení stromu v Hranicích má termín i program. Co nabídne

Méně nasvětlené nebudou letos během adventního období ani ulice Lipníku nad Bečvou.

„Vzhledem k tomu, že všechna světla máme ledková, není důvod k úsporám. Ceny elektřiny jsou navíc zafixované i na příští rok,“ shrnul lipnický místostarosta Ondřej Vlček. Výzdoba se podle něj rozšíří i do jiných míst.

„Na prostranství naproti benzínové čerpací stanice v Hranické ulici je krásně rostlý smrk stříbrný, který nasvítíme ozdobami z loňska. Zakoupili jsme také nové zábleskové žárovky na vánoční strom na Masarykově náměstí,“ upřesnil ředitel Technických služeb města Lipníku Václav Zatloukal. Strom se zde rozzáří 27. listopadu v 17 hodin.

Veřejné projednávání stavby vysokorychlostní trati v Drahotuších. 3. listopadu 2022
VRT v Drahotuších: místním představili novou variantu, řeší se i přesun nádraží

Stažené radiátory ušetří víc

Šetřit na vánočním osvětlení nechtějí ani v Kojetíně.

„Není to nijak fatální položka, protože vánoční výzdoba je pouze kolem náměstí na pár desítkách lamp a bude to stát v řádech tisícovek korun. Kdybych stáhl na týden radiátory na radnici, tak ušetříme více. V Kojetíně navíc není světelná výzdoba tak rozsáhlá a bohatá, jako ve velkých městech,“ míní starosta Kojetína Leoš Ptáček. Vánoční strom se zde rozzáří už 25. listopadu.

Úspory nechystají ani v obcích.

„Na výzdobě nebudeme spořit, máme nasvícený zámek, podloubí, částečně i kostel a velký figurální betlém, který prochází opravou. Budeme šetřit spíše na osvětlování místních a nepříliš využívaných komunikací,“ uzavřel starosta Dřevohostic Petr Dostál.