Jednapadesátiletá matka tří dospělých dětí Naďa Šváčková je žena mnoha tváří. Ve svém volném čase, když už nějaký má, se rozhodně nenudí. Na směny pracuje jako vychovatelka v dětském domově, zasedá v obecním zastupitelstvu a především stojí v čele místní TJ Sport pro všechny Střítež nad Ludinou jako předsedkyně.

Když oddíl před dvaadvaceti lety zakládala spolu s Boženou Vinklárkovou a Marií Rýparovou, měly v něm pětadvacet dětí.

„Jednotu jsem ve Stříteži zakládala z čistě sobeckých důvodů. Měla jsem dvě malé děti, nechtělo se mi dojíždět do Hranic a ve Stříteži mi chybělo nějaké sportovní vyžití," Popisuje své začátky v obci, do které se přivdala z Drahotuš.

„Tam jsem byla členka sokola. Od nějakých šestnácti let jsem vedla Jiskry a třítýdenní pionýrské tábory, byla jsem zvyklá na sportovní vyžití," vzpomíná. Žádný sport nikdy neprovozovala vrcholově ani závodně.

„Jsem zaměřená na všechny sporty. Ale nejvíc mě asi vždy bavila sportovní gymnastika," pokračuje Naďa Šváčková.

Před půl rokem jí starosta obce Petr Pajdla oznámil, že ji nominoval do krajského kola ceny Křesadlo 2014. Nikdy předtím o tomto ocenění neslyšela.

„Byla jsem překvapená, že po tolika letech přijde taková odměna," směje se.

„Bylo to moc krásné. Ale bez podpory starosty a místostarosty, školy a místních spolků bych to asi sama nezvládala. Moc si vážím té soudržnosti a výborné spolupráce, "uvádí.

Členská základna? 109 lidí

TJ Střítež měla v minulosti až ke třem stovkám členů. Především dětí, protože ve Stříteži je spádová škola, kam dojíždí žáci z Jindřichova, Olšovce a Partutovic. Nyní členská základna čítá 109 lidí, z toho asi polovina mladých. Celkem sedm cvičitelů vede kroužky jako volejbal, hokej, florbal, malá kopaná, všestranná tělesná výchova pro mladší děti a pro starší sportovní hry, pro ženy večerní cvičení a mnoho dalších.

„A tyto všechny lidi koordinuji, plánuji rozvrhy cvičení, komunikuji se cvičiteli, popřípadě hledám nové cvičitele," vyjmenovává, co vše je třeba k chodu tělovýchovné jednoty.

Naďa Šváčková zapáleně hovoří o sportu kdysi a dnes.

„Mám pocit, že dnešní děti víc sedí u počítače a nemají zájem. Kdysi jsme gymnastické prvky zvládali všichni, šedesátku děti uběhly bez problémů. Jen kotoul udělá jeden, dva lidi z deseti, je to škoda," povzdechne si.

„Kdysi byl sport jinde. Jsem pro sport ve všech směrech, jen v dnešní době je zbytečně zprofanovaný. Točí se v něm velké peníze, což mu mnohdy paradoxně škodí," vysvětluje.

Když Naďa Šváčková hovoří o lidech, kteří se jí zapsali do života, dojatě vypráví o prvních dětech, které vedla.

„Dnes už jsou to velké slečny a páni, mají své děti, rozprchli se do světa, ale kdykoliv mě vidí, tak se ke mně znají. Začali od nějakých šesti let a se mnou vyrostli," dojatě vypráví se slzami v očích. 

Autorka: Bára Jestřebská