Městská kulturní zařízení vyzývají stejně jako v předešlých letech široku veřejnost, aby se do akce výzdoby hranického Kraslicovníku zapojila.

„Opět se obracíme na školy, školky i obyvatele města, aby přispěli i k letošní výzdobě novými kraslicemi,“ uvedla ředitelka Městských kulturních zařízení Hranice Naďa Jandová.

Lidé mohou kraslice odevzdávat do neděle 11. března hned na třech místech. V Turistickém informačním centru na zámku, v muzeu na Staré radnici a v Synagoze. V loňském roce se na větve velikonočního stromu podařilo pověsit více než tři tisíce vyfouknutých vajíček. Ačkoliv se organizátoři snažili co nejvíce kraslic z loňska uschovat, ne u všech se to, zejména kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám, podařilo.

Ilustrační foto
Nastávající maminky se nově mohou připravovat na porod v Hranicích
V Hranicích začala nová výstava, která mapuje historii hranického zámku, k vidění jsou také středověké kachle, které byly při rekonstrukci v roce 1998 vytaženy ze zdejších sklepů. Foto: archiv Muzeum a galerie v Hranicích
Chlouba Hranic: historii Hranického zámku mapuje nová výstava na Staré radnici

Kraslicovník v roce 2016

Průvod vynese Mořenu

Velikonoční svátky a příchod jara se však v Hranicích neponesou pouze ve znamení Kraslicovníku. Místní obyvatelé se mohou těšit také na tradiční folklórní akci Vítání jara. Ta se uskuteční v sobotu 24. března od čtrnáct hodin na náměstí.

„Letošní novinkou bude vynášení Mořeny. Průvod s hudebním doprovodem vynese podle lidového zvyku Mořenu a vhodí ji do Bečvy, aby se tak město nadobro zbavilo zimy a přivítalo jaro,“ uvedla Naďa Jandová.

Návštěvníci se mohou těšit také na Cimbálovku Okybača, výrobu svíček z pravého včelího vosku nebo ukázku zdobení kraslic voskem i vyškrabáváním. Se svým programem v jarním duchu vystoupí folklórní soubor Rozmarýnek a zvykoslovné pásmo pod názvem „Jaro, vítej!“ představí soubor Děcka z Drahotuš.

autor: David Král

Starosta Hranic Jiří Kudláček
Hranice jako "chytré město"? Budou to mít snadnější, míní starosta Kudláček