Dospělí si přitom zavzpomínali, jak takové soutěže vypadaly třeba před třiceti lety.

„Dříve se dělala pořadovka. Bylo přesně určené, po které straně hadice se běží, z jaké strany se spojuje. Dnes je soutěž rychlejší,“ srovnal místostarosta Sboru dobrovolných hasičů Soběchleby Jan Cielecký.

Zatímco ještě před třiceti lety kvůli přesně stanoveným požadavkům na jednotlivé úkony trvalo zvládnutí celé tratě čtyřicet sekund až minutu, dnešní malí hasiči dosahují mnohem lepších časů.

„Mladší kategorie mívá časy i kolem 14 sekund, starší dokonce kolem 12. Rychlost děti baví, jedou opravdu nadoraz, aby se předvedly. Dnes už se nejede na vteřiny, ale na setiny,“ poznamenala pořadatelka Michaela Polcerová.

„Trénujeme dvakrát týdně,“ řekl devítiletý Filip Vita z SDH Miškovice.

Ve svém týmu zastává funkci košaře, to znamená, že zajišťuje, aby se do čerpadla a hadic dostala voda.

„Našroubuju koš, hodím ho do kádě a držím. Těžké to není, ale už se mi stalo, že koš nešel nasadit a dlouho mi to trvalo,“ popsal Filip.

Za zdržení se ale nikdo v družstvu nezlobí.

„Každý to někdy zkazí. Mně se to taky stalo asi před rokem. Vyletěla mi hadice z ruky a skončila jsem úplně promočená,“ poznamenala Aneta Brázdilová, která má na starosti proud vody, který musí nasměrovat do středu terče.

V Soběchlebích cvičí ale i děti, které ještě do školy nechodí. Michaela a Zdeněk Polcerovi se jim věnují už dvanáct let.

„Většinou cvičí děti až od šesti let. Ale naši dva synové se chtěli zapojit už jako mladší, a tak jsme se začali věnovat dětem od tří let. Teď máme těch nejmenších v Soběchlebích sedm. A už také soutěží,“ říká Polcerová.

Zájem nejmenších dětí o hasičskou službu překvapil i přítomné Poláky.

„U nás rodiče tak malé děti moc často nepřivedou. Bývá to tak, že spíše kamarád přivede kamaráda, ale nemáme každý rok nová děcka,“ řekl Slawomir Andrejczuk, místopředseda okresu hasičů z polských Jaskowic.

Při společném česko-polském soutěžení si mladí hasiči mohli prohlédnout i to, že každý používá jinou techniku.

„My máme desetimetrové hadice a zapojujeme je na začátku, Poláci užívají dvacetimetrové a spojují je po cestě,“ popsala Polcerová.