To je nová publikace s názvem Potok pod viadukty a jiné hranické vzpomínky, která se právě dostává do místních knihkupectví.

Soubor povídek je posmrtně vydaným dílem hranického rodáka Ladislava Jandy, který letos v únoru zemřel.

Jeho osobnost se však několikrát zmínila na středečním slavnostním křtu nové knihy.

„Věřím, že pan Janda svému vypravěčskému mistrovství nezůstal nic dlužen a že se jeho um promítne i do této knihy. Myslím, že nás všechny čeká krásný čtenářský zážitek," řekl při slavnostní příležitosti starosta Hranic Vladimír Juračka.

Symbolického křtu knihy v obřadní síni hranického zámku se zúčastnila například rodina Ladislava Jandy i Jiří Nebeský, který se postaral o grafickou a textovou úpravu literárního titulu.

Na základě jejich vzájemné spolupráce vznikla před třemi lety premiérová kniha Ladislava Jandy pod názvem Krásná řeka Bečva. Autor ale brzy po vydání své první knížky uvažoval o navazující publikaci.

„Dál pracoval na svých povídkách, které publikoval většinou v Hranickém týdnu. Já jsem pak na těch textech pracoval dál. Bohužel ne všechno, co pan Janda znal a co si pamatoval, se do knížky dostalo. V posledních dvou letech svého života se ale povídkám hodně věnoval. Jsem rád, že se to podařilo dotáhnout do konce a myslím, že pan Janda by z toho měl radost," uvedl při svém proslovu Jiří Nebeský.

Potok pod viadukty a jiné hranické vzpomínky má sto dvanáct stránek a její první vydání vychází v nákladu 650 kusů. Kniha stojí sto padesát korun.